OPINIÓ

Entre el pes i el valor

En els darrers mesos, i especialment en les darreres setmanes, hem sentit parlar en reiterades ocasions del pes de la indústria manufacturera a les Balears. La darrera vegada aquest dilluns mateix, quan la conselleria dirigida per Iago Negueruela ha establert una injecció progressiva i important de doblers al teixit industrial eivissenc. El Pla d'Indústria o, si més no, la diversificació econòmica i productiva de les Illes és un compromís de govern d'aquesta legislatura, una imperiosa necessitat d'una societat que, des de fa dècades, només veu incrementar any rere any el volum del turisme –sense augmentar, sinó perdent, competitivitat i nivells de benestar–, mentre que la indústria manufacturera s'aprima de manera alarmant com qui pateix un mal mal. En els darrers 15 anys, la manufactura a les Balears, clau per a la diversificació econòmica, ha passat de representar un 27% de l'economia a representar-ne un 3,4%. Amb el Pla d'Indústria i les accions previstes, es pretén que el pes de la indústria manufacturera arribi a ser d'un 9%, ens diuen.

Aquest article no té cap pretensió de ser una anàlisi econòmica i empresarial. La introducció només és un petit i segur que insuficient recull de dades per definir un context i expressar els sentiments i pensaments que em genera. Som profana en la matèria, la qual cosa no vol dir que el tema no em creï preocupació, ni que no pugui albirar algunes oportunitats que no sé si estam en disposició d'aprofitar.

Potser sigui precisament com a profana que a mi la cosa del pes de la indústria manufacturera en el conjunt de l'economia m'importa de manera relativa. Si he de triar entre donar importància al seu pes o donar-ne al valor, no tinc dubtes que el valor em sembla més significatiu i més efectiu. El valor que tinguin els nostres productes és el que els farà atractius, i segurament també és la via per després poder guanyar pes en el conjunt de l'economia.

El valor està en les idees i en la manera de vendre-les. El valor està en saber dignificar aquells coneixements que encara tenim –i que estam perdent–, i aprofitar-los per dur-los al present i llançar-los cap al futur. El valor està en la qualitat i no en la quantitat, en la qual mai no serem competitius. El valor està en la diferenciació respecte dels altres, i per això avui la creativitat en les fases de concepció d'un producte i de tot l'embolcall per a la seva comercialització es consideren infinitament més importants que la fase de producció en si mateixa.

A la nostra ja petita indústria manufacturera se li poden donar moltes injeccions de doblers, que segur que les necessita, però crec que des del Govern faran bé sobretot si l'acompanyen d'accions per a la conscienciació de la importància del valor afegit de la investigació i innovació ben entesa, de la importància de crear teixit manufacturer, de la necessitat de dignificar la producció local, i a la vegada sumar-hi campanyes promocionals perquè tothom, la ciutadania de les Illes i els milions de persones que ens visiten comencem a donar més importància al valor de la nostra indústria i del que genera, que no a un pes que sempre serà relatiu. I tanmateix estarà condicionat pel seu valor.    

EDICIÓ PAPER 28/03/2020

Consultar aquesta edició en PDF