26/12/2021

Peñafiel demana des d’‘El Mundo’ que Bosé mori de covid

2 min

BarcelonaAlguns diaris tenen una croada molt extravagant contra les xarxes socials. Reivindiquen el paper de la premsa com a garantia de qualitat, contrast i rigor. Però, tot seguit, calquen el pitjoret d’aquestes plataformes, com ara la impunitat que dona insultar sovint des de la covardia de l’anonimat. Aquesta setmana apareixia el següent text a El Mundo, en una pàgina firmada per Jaime Peñafiel. Era un semàfor vermell dedicat a Miguel Bosé i deia així: “El molt irresponsable negacionista ha tornat a pronunciar-se a la televisió argentina contra les vacunes, recomanant el molt imbècil «apagar els televisors del món i deixar d’escoltar mentides i la manipulació amb què s’està sotmetent la gent». Mereixeria morir-se de covid pel mal que està fent”. Insultar algú és un recurs fàcil, que acostuma a tapar la manca d’arguments. Entenc que hi ha veritables mestres de la paraula punitiva i pot fer una certa gràcia veure l’enginy en funcionament si el destinatari és algú que no ens cau bé. Però en aquest cas concorren tots els agreujants. L’insult no mostra cap enginy i, a més, cal considerar també la dimensió de l’objectiu. Atacar Miguel Bosé és molt fàcil, no suposa cap risc per al qui treu la baioneta verbal.

El cantant diu unes tonteries de l’alçada d’un campanar, però és hipòcrita vendre exemplars amplificant les seves sortides de to i després rabejar-te insultant-lo. I voler-lo mort és perdre els papers, la sensibilitat i la responsabilitat. No estem parlant d’una idea genèrica, com quan s’ironitza que als antivacunes se’ls ha de deixar en pau i deixar que la selecció natural faci la resta. Aquí directament s’assenyala un individu i se li desitja de manera inequívoca la mort.

El diari s’ha disculpat, però tot plegat és indicatiu de la deriva d’El Mundo en els últims anys: sempre va tenir un punt trinxeraire, però d’un temps ençà ha canviat el floret pel garrot. 

stats