Opinió 12/11/2019

Pedro Sánchez fa mig any i 19.000 vots tard

Enric Borràs
2 min

PalmaHan calgut mesos d'estira-i-arronsa i unes noves eleccions que han minat l'esquerra i el seu propi partit, però sembla que el president espanyol, Pedro Sánchez, ara sí que està disposat a pactar amb Podem. Arriba a aquesta conclusió mig any després del 28-A. Mig any tard que, per a les Balears, ha significat deixar enlaire la part fiscal del règim especial (REB), prop de 80 milions d'euros que el Govern ha de cobrar per la regularització de l'IVA i una explicació per l'augment de criminalitat del primer semestre.

Sis mesos que, a més, han servit perquè l'extrema dreta de Vox avanci gairebé 19.000 vots més a les Illes, en sumi més de 77.000 i arribi al 17% del suport electoral. El 10-N ha permès que, canibalitzant Ciutadans, el PP es recuperi i Vox es dispari.

El tacticisme polític de Sánchez és difícil de justificar, veient-ho des de les Balears. Sobretot tenint en compte que encara tenim pendent resoldre d'una vegada el problema de la depuració d'aigua a Palma, els convenis ferroviaris i de carreteres, el traspàs de la competència de la gestió de les costes i un model de finançament caduc que ofega les Illes. Els resultats electorals encara el fan més complicat d'explicar: un dels tres escons que ha perdut el PSOE al Congrés l'ha deixat caure aquí, a les Balears.

Sánchez s'ha posat les coses més difícils a si mateix -encara que hagi arribat a un acord amb Podem necessitarà més suports dels que li calien després del 28-A- i al Govern balear de Francina Armengol, una presidenta que ha demostrat que és més dialogant i més a l'esquerra que no ell. Tot i que els socialistes illencs han tornat a guanyar les eleccions, ho han fet amb un regust agredolç, per la pèrdua de suport. S'han ressentit de l'abstenció, com els ecosobiranistes de MÉS, mentre que Podem ha perdut 10.000 vots a mans de Más País.

La feta de Sánchez ha debilitat l'esquerra balear, però la situació hauria pogut ser molt pitjor per a les forces del Pacte si el president espanyol hagués pactat amb el PP. I encara no es pot descartar del tot que això acabi passant. Si vol lligar un govern d'esquerres, Sánchez haurà de seure i parlar, també amb els independentistes. Haurà de ser més dialogant i menys arrogant del que s'ha mostrat fins ara. Tot i això, aquest camí obre una via d'esperança per al Govern balear.

PD: El 10-N també ha servit per constatar que l'expresident José Ramón Bauzá escampa mala sort. Partit que toca, partit que enfonsa. Al PP deuen celebrar amb cava i porcella que s'hagi passat a Ciutadans.

stats