ILLES TECNOLÒGIQUES
Opinió 01/10/2016

Parlar amb les màquines

2 min

Als cercles tecnològics està molt en voga la intel·ligència artificial (IA), una de les conseqüències més esperades de la qual és la generalització del llenguatge natural com a interfície per operar les màquines, sigui la veu o de manera escrita; és a dir, que parlarem amb les màquines per dir-los què volem que facin.

Tots els que teniu un iPhone heu provat de ben segur l'assistent Siri, molt lluny encara de ser de vertadera utilitat, però una primera passa interessant. Els que teniu un telèfon basat en Android, podeu provar la meravellosa eina de dictat; si sou castellanoparlants, no tornareu a tocar el teclat per a res.

La guerra, emperò, ha començat per les aplicacions de missatgeria instantània. El WhatsApp té una competència ferotge i cada dia apareixen jugadors nous que esperen controlar com ens comunicam i arribar a ser la porta amb la qual ens relacionam en una hipotètica xarxa cognitiva autònoma; ‘mola’ la idea, no?

Allo, Telegram, Facebook Messenger, Facetime, Line, WeChat, Hangouts, HipChat, Snapchat, Slack i de ben segur que me'n deix són alguns dels serveis que intenten convertir-se en aquesta porta amb la qual els usuaris parlarem amb les màquines, mentre es va perfeccionant la interfície per veu i gestos, el Dorado de la informàtica actual.

Què significa això com a usuaris? Les plataformes de comunicació entre persones estan intentant aprendre com ens comunicam per poder entendre què volem i mirar de donar-nos solucions, ser la porta a les apps que usam en el nostre dia a dia: Google Now n’és un exemple si cercam el temps des del mòbil; ja no ens contesta amb pàgines sobre el temps, sinó amb la previsió d'allà on som.

En els pròxims anys, els ‘bots’, autòmats amb els quals podrem interactuar mitjançant la nostra aplicació de missatgeria instantània, seran part del nostre dia a dia com a passa prèvia d'un molt més interessant futur en el qual parlarem a una intel·ligència, en el nigul, formada per desenes d'aplicacions amb una sola interfície: la veu.

stats