COM UNA PÀTRIA
Opinió 24/11/2017

La 'paradinha' de Guardiola

i
Miquel àngel Llauger
2 min
La 'paradinha' de Guardiola

Guardiola no va fer aquesta 'paradinha' abans de llançar un penal, perquè si fos així hauríeu trobat aquesta columna a la secció d’esports. La va fer llegint un vers, aquell tan famós de Miquel Martí i Pol que diu així: “Que tot està per fer i tot és possible”. Era dia 8 de juny del 2012 i tot el Palau Sant Jordi, corprès d’emoció, escoltava el poema, cantat per Sílvia Pérez Cruz i Lluís Llach i recitat pel futbolista. Quan va arribar el clímax del final, Guardiola va llegir: “Que tot està per fer”, i, després d’una pausa que pretenia carregar el missatge d’intensitat, va culminar: “I tot és possible”. La 'paradinha' dividia en dues el que hauria de ser una sola síl·laba: allò de la sinalefa, un mot que potser us transporta als llibres de BUP. El decasíl·lab de Martí Pol, amb els accents tan ben posats, esdevenia un vers amorf d'onze síl·labes. La 'paradinha' era antireglamentària. Sé que Guardiola és venerat, però si hem de fer autocrítica siguem seriosos i facem autocrítica.

Digueu-me perepunyetes –'pejigoso', en el castellà sucós que ara s’usa–, però el que fa que un decasíl·lab sigui decasíl·lab no és un còmput escolar sinó una música que el lector de poesia reconeix. Ja ho he contat alguna vegada, però no em cansaré de recordar un enregistrament en què W.B. Yeats adverteix que llegirà el poema 'The lake of Innisfree' fent èmfasi en el ritme, afegint-hi com a explicació: “Em va dur una feinada del dimoni posar això en vers!”.

Tots els que veuen això com a relíquies inútils del passat deuen tenir raó. El mateix any 2012, l’edició continental d’aquest diari publicà una enquesta segons la qual el millor vers català de la història és aquest: “Tot està per fer i tot és possible”. Va rebre 584 vots, gairebé el doble que “És quan dormo que hi veig clar”, de J.V. Foix. En aquesta ocasió, el vers de Martí i Pol, citat sense el 'que' inicial, es quedava en nou síl·labes, perduda una altra vegada la noblesa del decasíl·lab. No crec que sigui el nostre millor vers, però deu ser un dels més maltractats.

stats