Tribuna oberta
Opinió 06/08/2021

Un país amb futur

4 min

Vaig entrar en política per amor al meu poble, per millorar la vida de les persones. És emocionant veure com s’aporten solucions per als problemes de la gent. Beques per a menjador, habitatges socials o un teixit comercial i associatiu que funcioni són alguns elements que fan que la vida de les persones sigui millor.

Fa quaranta anys que les Illes Balears som una ‘autonomia’. Quatre dècades després: qui no pensa que és un problema que el turisme de masses continuï sent –pràcticament– l’única activitat econòmica? Qui no troba que és una barbaritat el que s’ha de pagar avui per un habitatge a Mallorca? Qui no opina que pagam massa impostos a Madrid i, en canvi, rebem ben poc en serveis? Som moltes les persones que pensam que hem de fer alguna cosa. Hem de lluitar pel futur d’aquest país, no podem continuar així.

Per això, he pres la decisió de presentar-me a les primàries per ser la candidata per encapçalar la llista de MÉS per Mallorca al Parlament.

El model de sempre ens ha duit on som: monocultiu turístic i desigualtat social; dependència de Madrid i emergència climàtica. En canvi, com a país tenim un potencial espectacular. Si feim les coses de manera diferent, podem tenir un futur brillant. Com? Serem un país amb futur si tenim unes altres prioritats. Primer, benestar per a tothom: la transformació de la nostra economia és el camí per tenir millors llocs de feina. Segon, decidir des de les Illes Balears: si decidim des d’aquí els nostres assumptes, hi sortirem guanyant. Finalment, preservar el medi ambient. El futur exigeix que cuidem el nostre paisatge i afrontem l’emergència climàtica. Estic convençuda d’això.

Quatre pactes de progrés han servit per poder aconseguir molts d’objectius: posar en marxa polítiques socials potents, aprovar i aplicar l’Impost del Turisme Sostenible, treure la corrupció fora de les institucions i reforçar els serveis públics. Són grans avenços. Però també és cert que no hem arribat allà on volíem i que hem comès errors.

Perquè aquest sigui un país amb futur, necessitam tres grans canvis. En primer lloc, hem de ser ferms amb aquells que voten sistemàticament en contra de les Illes Balears. Ja són catorze anys de Pacte de Progrés i durant set el PSOE ha presidit el Govern de les Illes i el govern de l’Estat al mateix temps. I així i tot, hem continuat a la coa de les inversions estatals. Fan falta fórmules diferents per als pactes de govern a les aplicades fins ara. Hem de vincular els acords a les Illes amb el que es vota al Congrés i al Senat o exigir negociar directament amb Madrid, si les sucursals dels partits espanyols no són capaces de garantir un finançament just per a les Illes. No permetrem que la dreta i la ultradreta prenguin les institucions, però no tolerarem més promeses sobre finançament incomplertes.

El segon element és aprovar una agenda per a la transformació econòmica amb quatre eixos fonamentals que garanteixin, primer, el suport públic i continu a l’economia social i del coneixement, i a la producció d’energies netes; segon, l’accés a l’habitatge públic i a la cultura per a tothom com a drets fonamentals (sumats a la salut, l’educació i els serveis socials); tercer, el decreixement en el nombre de places turístiques per a garantir que el turisme sigui sostenible, i, finalment, en quart lloc, multiplicar l’oferta en Formació Professional, perquè això vol dir joves preparats per a les necessitats del mercat laboral i menys abandonament escolar.

Com a tercer punt, necessitam que MÉS per Mallorca tingui una estratègia guanyadora. Que sigui un espai polític més àgil, eficient i cohesionat. Hem de menester més gent preparada i que estigui a punt per transformar aquest sistema patriarcal i injust.

Les nostres idees són les bones. Les idees d’aquest espai polític han estat, i són, propostes avançades al seu temps. Mentre uns urbanitzaven, nosaltres protegíem Mondragó, es Trenc i Cabrera. Mentre uns feien hotels, nosaltres apostàvem per la innovació, el producte local i per fer front a l’emergència climàtica. Mentre uns defensaven les retallades en educació i sanitat, nosaltres teníem clar que necessitam uns serveis públics més forts que mai, amb polítiques inclusives, feministes, justes i verdes.

Com a batlessa he estat la més votada de la història del municipi i he liderat un equip que fa que avui Esporles sigui un exemple de bons serveis públics, de qualitat de vida i de participació ciutadana: estic convençuda que això mateix és possible a tot el país. Això és el que vull aportar com a candidata de MÉS per Mallorca a les Eleccions Autonòmiques de l’any 2023. El pròxim mes d’octubre iniciarem el camí a través de les primàries de MÉS per Mallorca i jo vull ser-hi, vull liderar aquest projecte. Com més gent hi participi, més força tindrem per construir un país amb futur!

Maria Ramon és batlessa d'Esporles

stats