ILLES TECNOLÒGIQUES
Opinió 09/07/2016

Nou milions per fer Mallorca més intel·ligent

2 min

Aquesta setmana hem conegut una molt bona notícia pel desenvolupament econòmic de Mallorca: el Consell ha rebut una subvenció de 8,8 milions d'euros en el marc del projecte Illes Intel·ligents per posar en marxa un conjunt d'iniciatives per modernitzar l'illa.

Revisant les propostes, n'hi ha de molt variades; van sobretot orientades a obtenir dades i fer-les arribar als qui les necessiten en el moment adient. La proposta inclou incorporar sensors, panells informatius, aplicacions de mòbil o xarxes wi-fi per poder complir amb l'objectiu d'informar dels fets rellevants en temps real els turistes, conductors o personal d'emergències.

Un exemple serien sensors a les carreteres per saber l'estat del trànsit, que es mostraria a panells informatius, a webs institucionals o a una app mòbil. Alhora els panells podrien oferir xarxa wi-fi als turistes per poder ampliar informació i d'aquesta manera millorar el trànsit i la informació turística alhora.

És un projecte ambiciós que ha de tenir com a resultat un volum de dades impressionant sobre quin ús feim de Mallorca, on es desplaça la gent, com i quan; quines platges estan més saturades; quina informació cercam, a quin moment i des d'on; etc.

Però també té riscs importants. Intentar competir amb les xarxes socials i els cercadors com a font d'informació és molt complex, per la qual cosa, si no es crea una bona eina on consultar les dades de manera oberta, correm el perill de no arribar a aprofitar aquest projecte adequadament. Tots els projectes públics que generen i mostren informació haurien de tenir la possibilitat de ser consultats amb formats electrònics intel·ligibles per altres màquines (una API, pels que sabeu el que vol dir).

Aprofitarem per recordar als polítics que s'ha d'aprofitar aquesta oportunitat per fer créixer el sector local i que el coneixement que generin aquestes accions quedi a les empreses mallorquines en la mesura del que sigui possible.

stats