AMB ÈMFASI

'De noche bajo el puente de piedra', de Leo Perutz

'De noche bajo el puente de piedra’ és presentada en 14 capítols. A poc a poc ens adonem que formen una novel·la històrica. Així mateix, tenim l’ajuda d’un epíleg de l’autor.

L. Perutz fou un home cultíssim, un estudiós erudit interessat per les matemàtiques, la filosofia i la història. Ens situa a Praga durant el regnat de Rodolf II (s. XVI-XVII), el monarca que va prioritzar els seus interessos i els capricis per sobre de les necessitats dels seus súbdits. En el primer capítol (pàg. 29) es demanen què fan amb els els diners que el poble dóna en forma de tributs, taxes i  peatges… Rodolf II viu envoltat d’astrònoms, místics i vidents, i no deixa mai de gaudir de la contemplació  d’obres d’art.

Són importants els personatges principals, no cal dir·ho, però el que aporta grandesa a la novel·la és el conjunt: un autor que no es permet moments baixos; criatures com el pobre Berl Landfahrer, un home tan poc afortunat “que si es dedicàs a fabricar espelmes no es faria fosc” (pàg. 39); Kepler, el matemàtic i alquimista que ens parla de grafologia; Brabancio, el genial pintor, germà d’un sastre amb habilitat per guanyar-se la vida, la qual cosa feia desconfiar l’artesà de les aptituds de l’artista i del seny de qui n’admiràs l’obra. Gaudim de la perfecció de les grans obres, la vida quotidiana a la ciutat de Praga fa 500 anys.

Els que hem descobert Perutz amb aquesta novel·la sentim la necessitat de conèixer la resta de la seva producció. La perfecció amb la qual ens presenta la vida quotidiana l’entenem com la manera òptima, potser l’única, de parlar d’història: des de la passió pel coneixement que va caracteritzar Perutz, un home que no va accedir a estudis reglats i per a qui la inquietud i la necessitat del coneixement foren una constant en la seva vida.

Leo Perutz és un autor imprescindible que ens acompanyarà si visitam la ciutat, la Praga que ell trepitja per darrera vegada, la que encara hi és. Per descomptat, una recomanació sense reserves.

FITXA DEL LLIBRE

‘De noche, bajo el puente de piedra’

Leo Perutz

Traducció de Cristina Garcia Ohlrich

283 pàg.

18,95 €

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF