13/06/2021

No vacunar-se és insolidari?

2 min

Tot just arribo de posar-me la segona vacuna; m’ha tocat Pfizer. M’he vacunat a Fira de Barcelona, en un dels centres de vacunació massiva. L’organització és impecable, l’atenció i l’amabilitat de les infermeres dispensada a cada vacunat sorprèn, considerant que estan posant centenars de vacunes diàries.

Arribo a casa i em trobo un veí. Té aproximadament la meva edat. Sobrepassats els cinquanta. Li explico que ja porto la segona dosi. Em diu que ell no s’ha vacunat. “¿I això?”, li pregunto.

“Mira -em diu-, tinc un cunyat biòleg, i m’ha dit que no tingui pressa. Que els possibles efectes secundaris no es coneixeran fins d’aquí dos o tres anys”. Afegeix que ha estat llegint i veient vídeos, no sé si de prou solvència, que desvelen coses sobre les vacunes que li generen molts dubtes. El veí surt al carrer, sense mascareta perquè ha d’anar un moment al cotxe i tornar, i abans d’acomiadar-se em diu: “A més, el risc de contagi està baixant moltíssim, això va cap avall”.

Me’l quedo mirant i pensant que si tots féssim el mateix aquest risc no estaria baixant. Això va cap avall precisament perquè la resta, la gran majoria, estem assumint el risc que ell no vol assumir. No hi ha dubte que vacunar-se és una opció personal. Però el covid-19 no és un problema personal, sinó social. És un problema de la societat. De vegades hem de decidir pensant com a col·lectiu, i no com a ésser al marge de la resta.

El risc de la vacuna no el coneixem del cert. És veritat que han de passar anys per estar segurs que a algunes persones no els causa malalties imprevistes. Però el risc de covid sí: entre un 0,6% i un 0,9% de mortalitat. Els que ens hem vacunat amb ARN missatger estem contribuint a demostrar que una nova tecnologia és capaç de salvar milions de vides, no només de covid, sinó de la infinitat de patologies a què es podrà aplicar.

Ja vacunat de les dues dosis, tinc tres sentiments. Un, tranquil·litat, perquè ja estic protegit de covid. Dos, incertesa: potser tindrà algun efecte secundari futur, però potser no. I tres, satisfacció: he posat el meu gra de sorra per seguir erradicant la pandèmia.

La meva opinió: no vacunar-se és manca de solidaritat. Una decisió respectable, però insolidària.

Fernando Trias de Bes és escriptor i economista.

stats