12/10/2021

No us ho podeu perdre!

2 min

Parlem aquests dies de la supervivència del català. L’estomatòloga m’ha dit que no escolti cap tertulià dels que diuen que la culpa és nostra per no ser simpàtics amb els joves, no com els parlants d’altres llengües (amb estat) que els resulten irresistibles i sexis, sobretot quan surten per Netflix. Però la sexòloga m’ha dit altres coses.

M’ha dit que el que podem fer, que el que hem de fer, són productes en català tan ben fets, tan divertits, tan moderns (en el sentit de modernitat que es dona a l’art), que la gent (la gent sempre són els altres) no se’ls pugui perdre. Vestits, menjars, copes, llibres, vi i bombolles, obres de teatre, cançons, programes de ràdio i de tele, dibuixos, podcasts. “No ho has vist? Ho has de veure! No t’ho pots perdre! Tothom en parla!”

Les coses que fem, de vegades aquí ens les creiem poc. Però vet aquí que viatgen pel món, i al món, fora d’aquí, no hi ha cap prejudici per la llengua o per l’origen d’aquests productes meravellosos. I tothom en gaudeix i els aplaudeix. I llavors, sorpresos, diem: “Ostres, doncs sí que està bé”. Passa amb el vi. El Times diu que el millor blanc d’Espanya és el Principia Mathematica, del Penedès. Oh. La Kylie Minogue tria un celler català per fer el seu cava, el que beuran totes les celebritats del món. I amb els llibres. Els d’en Cabré i de la Barbal són aplaudits en moltíssimes llengües d’arreu. I amb el teatre, esclar. El mètode Grönholm ha viatjat per mig món. Les T de Teatre són celebritats a l’Argentina. Els dibuixos de la Cristina Losantos fan feliços a nens de tot Europa. YolanCris ha dissenyat el vestit de núvia de Beyoncé. El Celler de Can Roca fa que gent de tot el planeta viatgi a Girona. Quantes, quantes coses en català que no ens podem perdre.

stats