OPINIÓ

Qui no sap seduir

Deuen estar molt preocupats i amb motiu. Que el govern de M. Rajoy hagi confirmat que introduirà en el sistema educatiu continguts destinats a reforçar la imatge de les Forces Armades i de la Corona és una prova evident, i no l'única, que s'adonen de fins a quin punt les han debilitat. Sí, ells mateixos. Els temps del "Todo por la patria" són aquí i ja és sabut que, en aquesta vida, qui no es capaç de seduir, per poc que pugui s'imposarà. 

El mateix partit que va fer desaparèixer l'assignatura d'Educació per a la Ciutadania, una matèria que, amb més encert o menys, almenys el que volia era afavorir el creixement en valors, en criteris, en coneixements dels drets i deures cívics, ara obligarà a l'acostament a l'himne i la bandera des de les aules, himne i bandera espanyols, que ells només contemplen en singular. Això, evidentment, no és adoctrinament, pots pensar. 

Són els mateixos que escenifiquen amb honors i mambelletes que un pare es dirigeixi a la seva filla de 12 anys amb un imperatiu "te guiarás permanentemente por la Constitución". I ja poden ser rei i infanta, que al cap i a la fi a ell li pagam el deure de donar exemple, i jo que voleu que us digui, se m'ocorren infinites coses per posar de far permanent a una filla, i no hi entra per res la Constitució.

Són els mateixos que estalonen la condemna a un raper com Valtonyc per fer una cançó que els ofèn; els mateixos que fan que passin actors i periodistes pels jutjats, investigats per les seves opinions; els mateixos que empresonen persones com els Jordis (Soraya Sáenz de Santamaría dixit) per defensar pacíficament idees polítiques; els mateixos que aturen sempre la restitució de la memòria i la dignitat dels assassinats pel franquisme; els mateixos que diuen que una gala com la de l'OCB al Teatre Principal, en la qual es demanà llibertat per als presos polítics, és un acte contra l'estat de dret; els mateixos que provoquen que funcionaris de la Policia siguin convidats a vacances de luxe per uns hotelers; els mateixos que... Podria continuar, però no cal. 

El que passa és molt greu, però una vol pensar que les actituds totalitàries com les que s'imposen ara són una resposta desesperada a la por de perdre el poder. I són, alhora, la via més ràpida per, més prest o més tard, acabar per perdre'l. És el que els passa als que, en comptes de seduir, s'imposen.  

 

EDICIÓ PAPER 14/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF