Opinió 14/02/2014

No oblidis quina és la teva funció

2 min

Guanyar-se la vida tocant als bars no és fàcil. Has d'estar disposat a anar magre de diners d'una manera permanent, de canviar d'amant cada dos o tres anys, de viure per sempre de lloguer, d'oblidar-te de tenir fills, de passar-te tot el matí dormint i el vespre de marxa, d'emigrar de ciutat cada tres o quatre temporades i de sentir-te un poc fora de la llei, sense ingressos demostrables, ni contractes, ni declaració d'hisenda. Qui vol viure així? Idò moltíssima gent! Els teus amics seran la teva família, els vincles emocionals vendran lligats per la confusió de la nit i et sentiràs inspirat la major part del temps que estiguis despert.

No és d'estranyar que ta mare es posi les mans al cap quan als 15 anys li dius que vols ser músic. També és veritat, i no t'ho puc ocultar, que a partir dels cinquanta tacos, dins d'aquest col·lectiu sempre en cau algun de tant en tant. Per ventura, en un 10% o un 15% més de freqüència que en altres grups gremials. El comentari recurrent al funeral és: ha mort amb 57 anys, però ha viscut tres vegades més que nosaltres. Has sentit a dir moltes vegades que el rock és una forma de vida, doncs no hi pot haver cap afirmació més certa.

Plantegem algunes situacions i elements que et trobaràs invariablement. El propietari del bar et voldrà inflar a whiskys, controla't, tot i que per poder entendre segons quines actituds del teu públic necessitaràs seguir un poc la seva mateixa dieta. Molta gent t'escoltarà, però d'altres només utilitzaran la teva performance com a música de fons. Els sentiràs parlar fortíssim, ja que els bafles apunten cap a ells i per sentir-se han de cridar més del que has de cridar tu per comunicar-te amb els teus companys. No t'ho prenguis malament, ningú dubta del teu art, però tampoc es pot comparar a la nineta sexi que un dels teus clients s'està lligant. En cap moment oblidis quina és la teva funció. L'amo del bar es gasta uns diners en tu perquè estiris personal, s'ho passin bé i la caixa funcioni amb més alegria. De vegades hi perden, i si t'ho diuen els envies a cagar, no t'interessa treballar amb gent així. La majoria, però, tenen una visió més àmplia. Un bar musical necessita música en directe i això repercuteix també en els dies que no n'hi ha. Vés tranquil a fer el bolo, i procura quedar bé amb tothom. Si hi ha la mateixa gent de sempre i un poc més, ja has complert la teva missió.

stats