18/03/2021

Un necessari debat escatològic

2 min

Amb el tancament de bars a causa de les restriccions, varen començar a proliferar lavabos químics per tot Palma. Els primers dies, ens varen agafar a la majoria per sorpresa. Potser hi hauria obres a prop? Al cap i a la fi, Palma, si no té bony, té bua i, fins i tot aquests dies, sempre hi ha algú prou optimista com per obrir un negoci o formar una família.

Però no, les latrines no eren per als treballadors de cap obra, sinó per als mateixos empleats municipals, que, amb la majoria d'establiments de restauració tancats, es trobaven desemparats a l'hora d'evacuar el que sigui que haguessin d'evacuar.

I la resta de conciutadans no podem fer menys que solidaritzar-nos amb ells i amb el seu abandonament perquè és una medicina que hem tastat la majoria de nosaltres.

A Palma fa mal pixar i molt pitjor cagar si no et grates la cartera.

Els darrers anys he trescat per diversos parcs i he passejat intensament per l'extraradi de Ciutat i crec que puc assegurar amb certa seguretat que els lavabos públics són pràcticament inexistents a l'àrea urbana. Som incapaç d'entendre quina pot ser la raó exacta perquè això sigui així i he de confessar que les meves excursions i visites al parc, aquestes setmanes que no es podien fer servir els excusats dels bars, m'han obligat en més d'una ocasió a fer servir la imaginació i a posar-me en situacions d'una dignitat, diguem, bastant discutible.

I tot perquè, probablement, en un moment donat aquí vàrem assumir que tothom que estava prou lluny de casa o la feina com per no poder pujar-hi a fer les necessitats era un turista i, per tant, era més rendible obligar-lo a consumir al bar.

A Palma, si vols buidar, has de pagar. Podria ser un dels nostres lemes a la pròxima Fira de Berlín, on sí que hi ha alguns excusats públics. És cert que l'escassesa de lavabos municipals és una cosa bastant habitual a les grans capitals turístiques del planeta, però a l'illa no tenim prou McDonalds ni Starbucks, que, com tot cosmopolita sap, formen la xarxa privada d'orinals més extensa del primer món. A més, aquestes coses s'avisen: ho hauríem d'incloure entre els consells útils a les guies de viatge, així els turistes no perdran el temps intentant trobar una cosa que no existeix i s'ho pensaran dues vegades abans de beure's aquell tercer tassó de suc de pinya al bufet. I, de passada, millor evitar els kiwis. De res.

I no és que em sembli malament que els turistes es deixin els quartos aquí per coses que podrien fer a millor preu a ca seva (en això consisteix, precisament, ser turista), però anar de cos deu ser de les poques coses que ens uneixen a tots (inclosos els agents de l'ORA, pel que es veu) i posats a imaginar una Palma futurista i virguera, potser direu que em conform amb poc, la meva Palma ideal és una Palma on pots fer un roll gratis i plantar un pi amb un poc d'intimitat.

Així que, posats a demanar, jo ho tenc bastant clar:

Hila, màquina, posa'ns un parell de vàters comunals o fes-nos còpies a tots de les claus de les casetes aquestes que heu plantat per tot Palma, que potser així en sortim abans.

Ciutadans/es, podeu signar la petició aquí baix.

stats