FORABROMES

Els museus i el seu dia: hi ha motius de celebració?

ACABA D’ARRIBAR el fullet amb les previsions que té Mallorca per al Dia internacional dels museus, que és dissabte que ve, 18 de maig. El programa a l’illa de cada any és més pobre: portes obertes i algunes activitats, més aviat poques i molt de passa-tu, però molt. Dit això, una no voldria donar a entendre que un dia com aquest, que l’any passat commemoraren uns 40.000 museus de quasi 160 països a tot el món, s’hagi de celebrar especialment, sobretot si no n’hi ha motius. De la mateixa manera que hi ha dates assenyalades per celebrar i n’hi ha d’altres per reivindicar la millora d’allò que no funciona com toca, o que directament no funciona, i així promoure’n la conscienciació col·lectiva per revertir la situació, la immensa majoria dels museus de les Balears és això el que necessiten, una jornada reivindicativa, i no una festa.

Els nostres museus necessiten que se’ls pensi i, sobretot, que es faci una aposta pública per ells. No entraré, una altra vegada, en els pressupostos insuficients, en la manca de personal tècnic, en l’escassa existència d’estructures estables, en la necessitat que puguin fer col·leccions, que han de tenir magatzems adequats i suficients per poder créixer, en la dispersió, la indefinició i, entre d’altres, el retard en la difusió correcta i global dels seus fons. Ho deix apuntat, perquè no ve de més. Però sí que em remetré al lema i al manifest que l’ICOM, el Consell Internacional de Museus (segons les seves sigles en anglès), com a organitzador de la diada del 18 de maig, ha llançat aquest 2019. El lema enguany és “Els museus com a eixos culturals: El futur de la tradició”. En el manifest parlen de la transformació profunda que estan experimentant els museus, que agafen en moltes ocasions un paper de centres culturals. Em sembla un error, sobretot perquè comença a haver-n’hi massa que hi veuen l’excusa perfecta per defugir les seves responsabilitats com a entitats museístiques i de cada vegada estan menys preparats per assumir-les. L’ICOM, en tot cas, no deixa de recordar que, tot i el canvi de rol, els museus han de preservar les seves missions principals: “recol·lecció, conservació, comunicació, investigació i exhibició”. Ara mateix, quants de museus de les Illes compleixen més de dues d’aquestes funcions? Hi ha motius de celebració? Tampoc no he vist en el programa cap taula rodona, jornada o similar, per plantejar-ho col·lectivament.

Ara que tenim l’Institut d’Indústries Culturals de les Illes Balears (ICIB), es considerin o no els museus com a indústries culturals -que jo diria que ho són, si més no com a activadors importants, aglutinadors i estímul del sector-, l’ICIB hauria de ser-hi present i al capdavant de la promoció d’aquest debat i de la posada en marxa de mesures que facin que, d’aquí a uns anys -el mal és gros i el tractament serà llarg-, trobem motius per celebrar els nostres museus i tota la cultura que hi ha o que hi hauria d’haver al seu voltant.

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF