24/03/2021

TV3 és poc matinera

2 min

Cada matí, a primera hora, de sis a dos quarts de vuit, TV3 repeteix la franja informativa nocturna del 3/24. Durant la nit no se solen produir gaires notícies noves i, per tant, deuen considerar que no ve d’aquí i ens fan una hora i mitja d’informació enllaunada abans no comenci el Telenotícies matí que presenta Ariadna Oltra en directe.

El problema és que durant aquella franja enllaunada, les referències temporals que es fan en els donapassos de les notícies i en els vídeos estan fetes en relació al dia anterior, de tal manera que com a espectador t’obliga a fer càlculs cronològics per ubicar-te temporalment.

Per descomptat, hi ha un petit rètol en lletres blanques en un angle de la pantalla que adverteix que és una reemissió. Només faltaria. Però, per exemple, si són les set del matí de dimecres i ens ofereixen la crònica des de Washington de Xesco Reverter, en el moment que ell diu que “ahir es va oferir un comunicat”, tu has de pensar que el comunicat no és d’ahir sinó de dilluns. La notícia de política catalana porta un rètol que posa “aquest vespre” però en realitat has de pensar que allò va ser “ahir al vespre”. Si la locució de la notícia diu que “les converses d’ahir no van anar bé” has d’interpretar que es refereix a les converses d’abans-d’ahir. Si la periodista Meritxell Ortiz ens parla d’"avui” en el seu stand-up, hem de recordar-nos que en realitat aquell “avui” és “ahir” i que allò que explica ja és passat i no present.

En el cas dels esports la situació encara és més flagrant. Hi ha dies que el presentador ens parla del “partit del Barça de demà” quan en realitat el partit es juga aquell mateix dia. El dimecres al matí, per exemple, Xavier Bonastre ens explicava que “El Barça debutarà demà als quarts de final de la Lliga de Campiones”, mentre que, en realitat, les jugadores del Barça s’enfrontaven al Manchester City al cap de només cinc hores.

Ja s’entén que la situació econòmica de TV3 és precària i que això fa que vagin més curts de recursos i personal. També és comprensible que potser les cinc o les sis del matí són hores encara intempestives on no cal fer un gran desplegament de mitjans perquè en aquella franja la cadena potser no té gaire audiència potencial. Ara bé, que a les set del matí, que és una hora ben normal els dies laborables, estiguem veiem notícies enllaunades diu molt poc dels serveis informatius de la televisió pública. No és gaire estimulant que a aquella hora hàgim d’estar fent càlculs cronològics per reinterpretar les notícies del dia abans en clau de jornada actual tot esperant que comenci l’Ariadna Oltra. Potser qui en surt més beneficiada és la ràdio. A les set és més reconfortant escoltar algú que estigui despert i en actiu explicant-nos què passa al món. Llevar-te i veure un informatiu enllaunat del dia abans és una manera ben trista de començar el dia.

stats