ERROR 403

El model de Punta Balena s'ha de matar

Punta Balena és l’antítesi del que necessitam a Mallorca. És turisme barat (per als visitants), que comporta més despesa als ciutadans perquè sobrecarrega de feina els serveis mèdics i la policia i embruta la imatge de l’illa, i bàsicament només aporta problemes a la societat. És un model turístic que hauria de desaparèixer, basat en l’alcohol, l’excés, el masclisme i el tot-s’hi-val. Un negoci a curt termini per a uns quants i una hipoteca, a la llarga, per a Mallorca.

Tot i això, l’excés de Magaluf existeix. Com el de l’Arenal. No podem girar l’esquena a una realitat que forma part de la nostra societat tan sols perquè sembli que no ens afecta, que només perjudica els turistes que la trien. Perquè no és així. El sexisme dels locals que venen el cos de les seves treballadores té influència en la societat mallorquina, on les denúncies per delictes contra la llibertat sexual s’han disparat un 32% durant el primer trimestre de l’any respecte del mateix període de l’any passat. D’entrada, segur, als joves, fins i tot menors de 18 anys, que aprofiten la permissivitat d’aquest entorn per tastar l’alcohol i l’excés. Ells són una altra prova que el femer en què hem deixat que es convertís Punta Balena no és impermeable, no està aïllat, i embruta tot Mallorca.

El model que ha imperat fins ara a Magaluf –bàsicament a Punta Balena– ha caducat. És hora de prendre mesures per eliminar-lo. No només perquè ja ni tan sols funciona econòmicament per als que n’han tret profit durant dècades, sinó, sobretot, perquè és una rèmora social. Un llast que ens frena com a comunitat que ha d’evolucionar. I la manera de solucionar-ho de veres no és esperar que es mori sol, d’inanició, cal que l’administració prengui mesures valentes.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF