07/02/2021

El mite de les xarxes socials esquerranoses

2 min
Donald Trump a la Casa Blanca.

BarcelonaUna mentida repetida mil cops es converteix en una veritat, deia el ministre de propaganda nazi Joseph Goebbels. Les vaques no volen per molt que un hi insisteixi, esclar. Però algú que visqui a ciutat, si ho sent per terra, mar i Twitter, pot acabar convençut que l'evolució ha dotat els vedells amb simpàtiques ales. Seguint el vell precepte goebbelsià, el cridaner Trump i els seus adlàters s'han passat anys dient que les xarxes socials estan escorades cap a l'esquerra. Suspendre els comptes del ja expresident semblava la confirmació d'aquesta denúncia. Però un estudi de la New York University desafia el tòpic: no només és fals que ofegui les veus conservadores, sinó que directament les promou. És a dir, els algoritmes estan programats de manera que, per esmorzar, dinar i sopar, s'alimentin de polarització. És la benzina de 98 octans que manté els usuaris actius. Per tant, crear contingut polèmic i inflamant acaba obtenint premi. I, als Estats Units –i no només– han sigut els conservadors els que han jugat amb més força la carta de la desinformació i el menyspreu als fets.

El Pew Research Center va publicar un estudi l'any passat segons el qual la majoria de nord-americans considerava que xarxes socials com Facebook i Twitter censuraven determinades posicions polítiques. Entre els votants republicans, la creença era del 90%. És a dir, l'aforisme de Goebbels funcionant a ple rendiment.

Les xarxes socials s'hauran d'enfrontar, aquests anys, al debat sobre la seva responsabilitat i, per tant, la seva eventual regulació. Però, ¿com podem debatre sobre aquesta qüestió si precisament la seva acció ha contribuït a construir un món en què la factualitat està en crisi? ¿Què els demanem, col·lectivament, si cadascú creu que són empreses que treballen per al bàndol contrari?

stats