OPINIÓ
Opinió 29/04/2019

Missatges per al 26-M

2 min

Entrada la nit de diumenge, quan ja es coneixien els resultats electorals, vaig demanar a un cap de llista per a les ja molt properes autonòmiques, si acabava de rebre un missatge dels electors amb vista al 26 de maig. Em va assegurar que no, que uns comicis estatals no tenen comparació possible amb els autonòmics, insulars i municipals. Potser fins ara ha estat així, però no ho és en el cas de la successió d’eleccions que vivim ara. Qui no ho vulgui veure és perquè no li convé. Els agradi o no, el vot a les generals ha deixat missatges molt clars a les formacions polítiques que competiran a les urnes el 26-M.

El PP de Biel Company necessitarà temps per pair la derrota històrica que suposa a les Balears -a les Balears!- passar a ser la quarta força política. Ni José Ramón Bauzá, amb tots els mèrits que va fer, va aconseguir enfonsar tant el partit. Els populars volen ara donar-ne la culpa als altres, a la fragmentació de la dreta. Això és com el botiguer que diu que a ell no li compren perquè hi ha molta oferta, però no mira les fruites que es podreixen al seu mostrador. Els populars, avesats com estaven a tenir entre els seus fidels els ultradretans i la dreta moderada, els espanyolistes i els regionalistes, han jugat cap a l’extrem quan aquest ja tenia candidats. Ara, tota vegada vists els resultats, en un acte de contrició que és una pura 'mise en scène', diuen que s’han de moderar. Hi ha temps per dir-ho i per repetir-ho tant com vulguin, però no per demostrar-ho.

Potser una de les incògnites és si Ciutadans a les eleccions autonòmiques aconseguirà arrossegar la pujada del partit a les estatals. A les Illes, el missatge de Rivera, que en té un i no més, genera molta prevenció, si no rebuig, entre la ciutadania. I tot i que sigui en la carrera a Europa, tenen Bauzá, la coincidència electoral els jugarà en contra. També és una incògnita el que pot passar amb Vox en el context local. Si bé és cert que al 28-A no han triomfat com esperaven, hi ha candidats locals que poden tenir força tirada. Jorge Campos, no.

El PSOE i Unides Podem, els dos grans guanyadors de les eleccions, estaran de festa durant les properes setmanes. Hauran de tenir en compte que, el 26-M, al centre i a l’esquerra tenen una competència més real, però el missatge rebut és que no els faran gaire mal. L’avís l’ha rebut en aquest sentit Veus Progressistes i, en concret, i sobretot, MÉS per Mallorca. Ho haurien de voler veure si no volen quedar al marge d’un futur pacte al Govern. Pel que fa a El Pi, té infinites més opcions de remuntar respecte de les generals que no el PP.

A dia d’avui, hi ha motius per pensar que per primera vegada l’esquerra pot repetir al Govern, als consells i a la majoria dels municipis, si hi ha mobilització a les urnes. El missatge ha estat molt clar en aquest sentit. Els populars han dit aquest dilluns postelectoral que veuen el 26-M com una segona volta. Més que més, el temps curt, en totes les coses, sempre juga a favor del cavall guanyador.

stats