TRIBUNA OBERTA
Opinió 15/11/2019

Miracles als museus

i
Miquel àngel Maria
2 min

Conseller de Cultura, Educació, Joventut i Esports del Consell Insular de MenorcaL’ARA Balears va publicar la setmana passada, al mitjà digital i al setmanari en paper del 9 de novembre, un reportatge sobre la funció educativa dels museus a les Illes Balears. El reportatge duu per títol ‘Els museus no fan els deures en educació’, però per fer justícia crec que hauria estat més adient titular-lo ‘Amb els recursos que tenen per a educació, els museus fan miracles’.

El reportatge no diu coses que no siguin certes, però insisteix tant a destacar que els museus no tenen una àrea educativa específica, sense assenyalar qui és el responsable d’aquesta mancança, que al final el lector té la sensació que són els museus els culpables del mal que pateixen. Vaig trobar a faltar que es posàs en valor un fet inqüestionable: que, amb la inanició crònica a la qual l’administració autonòmica sotmet els nostres museus públics des de fa dècades, la feina educativa i didàctica que fan és, ben mirat, un veritable acte de militància cultural dels seus responsables i treballadors.

Pel que fa als museus de titularitat estatal, el responsable de proveir el personal, també el que ha de realitzar les accions educatives, és el Govern de les Illes Balears, concretament la Conselleria d’Educació. D’açò el reportatge no en parla, i tampoc esmenta un fet ben preocupant: que l’atenció educativa als museus enguany està encara pitjor que l’any passat.

Els museus públics de titularitat estatal van ser en el seu moment transferits a la CAIB, junt amb les biblioteques de titularitat estatal. Dos d’aquests museus (el de Menorca des de 2011 i el de Mallorca des de 2018) són gestionats pels respectius consells insulars. El Museu de Mallorca i la Biblioteca Pública de Palma han disposat fins al curs passat del suport d’assistents docents: personal de la Conselleria d’Educació que, en comissió de serveis, gestionava el programa educatiu ‘Viu la cultura’ i donava suport a les activitats educatives d’aquests dos centres culturals públics. Si no vaig errat, el Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera també ha tingut un assistent docent en certs períodes. El Museu de Menorca i la Biblioteca Pública de Maó, mai. En altres comunitats autònomes, en canvi, aquests assistents docents als museus són la norma, no una rara excepció.

Curiosament, el conseller d’Educació del Govern, Martí March, va publicar el reportatge de l’ARA Balears al seu mur de Facebook, amb un “M’agrada” ben visible. He d’interpretar que li agrada el reportatge, no que els museus no puguin fer adequadament la seva funció educativa. Devem ser a prop de l’anunci d’un canvi? Tal vegada la Conselleria d’Educació s’està plantejant proporcionar els assistents docents necessaris perquè els museus de les Illes Balears puguin exercir amb solvència la seva funció educativa.

Mentrestant, els nostres museus continuaran fent petits miracles cada dia, no en tenc cap dubte.

stats