28/08/2022

El mètode Fielder per aprendre a viure

2 min
Captura de Pantalla de rehearsal

La plataforma HBOMax ha estrenat un experiment televisiu en forma de docusèrie. Són sis episodis de només mitja hora a mig camí entre el documental i el reality. The rehearsal planteja la possibilitat d’assajar la vida abans de viure-la, especialment davant de situacions que poden ser potencialment complicades per a qui les haurà de patir. Therehearsal és un exercici de metavida, o un fals documental sobre una falsa realitat. No és trepidant ni emocionant pel que fa al relat, però és interessantíssim el que aconsegueix plantejar des d’un punt de vista filosòfic. The rehearsal té múltiples capes de realitat i ficció que se superposen. El responsable de tot plegat és l’actor, productor i comediant canadenc Nathan Fielder. A How to with John Wilson era el productor executiu i ja es jugava amb aquests equilibris entre documental i ficció, o construcció de realitat sobre recreacions.

Ara és ell mateix qui es posa a l’epicentre d’aquest curiós experiment, com a creador de la docusèrie, com a suposat inventor del mètode Fielder i com a protagonista a l’hora de canalitzar la història. En el primer capítol, Fielder ajudarà un home poruc a recrear teatralment i amb rigor meticulós el moment de confessar als seus amics que els va mentir. Construirà un decorat idèntic, contractaran actors i junts, sota la batuta de Fielder, assajaran la situació per, hipotèticament, controlar i preveure al màxim el que passarà quan aquest moment es produeixi en la realitat. Però a partir del segon episodi el mètode Fielder va més enllà en els seus objectius. Proposa a una dona que dubta si vol ser mare la possibilitat de recrear la seva maternitat de manera concentrada, amb un hipotètic fill que creixerà anys cada poques hores, dels zero fins als divuit. Suposadament, l’experiment li haurà de servir per prendre la decisió de tenir un fill amb coneixement de causa. Fielder acabarà formant part d’aquesta família fictícia que evoluciona a alta velocitat, convertint-se en pare. The rehearsal té elements d’El show de Truman.

Però, de manera ferotge i natural –i amb sentit de l’humor–, Fielder connecta amb una qüestió filosòfica i psicològica força antiga: el simulacre de la vida. En temps d’immediatesa i hipercomunicació, on el concepte de la intimitat s’ha deformat fins a nivells insospitats amb les xarxes socials, Therehearsal és un experiment que deconstrueix aquesta realitat per posar-nos les diferents peces davant dels ulls i descobrir l’artificialitat de la representació que fem de la nostra vida. Fielder, que fingeix ser una persona amb dificultats relacionals, intenta fins i tot reconstruir les emocions, creant un doble d’ell mateix per percebre’s des de l’exterior, en una situació que esdevé tan esperpèntica com profunda. Després de la pandèmia, on la fragilitat humana ha quedat al descobert, The rehearsal és ideal per als espectadors que gaudeixen de l’observació pausada i l’anàlisi. És com un joc de nines russes televisiu que permet reflexionar amb un somriure sobre la condició humana i els temors i inseguretats que ens assetgen en un món cada vegada més convuls.

stats