Les mans al cap

No s'entén l'escàndol per un acord marc que suposadament s'ha d'acordar el juny però que difícilment es farà

No  acabo d'entendre perquè hi ha   gent  que es va posar les mans al cap quan Espot va admetre en el debat de la CEA que la Unió Europea espera tancar un  acord  marc sobre l'acord d'associació el mes de juny.
On està l'escàndol o la novetat? Això ho va dir  el comissari de Cooperació Internacional i Desenvolupament, Neven  Mimic durant el debat de  l'informe del diputat espanyol  Juan   Fernando  López Aguilar, que l' Eurocambra  va aprovar el passat 13 d'abril.

El text, que marca les línies a seguir i diverses recomanacions en la continuïtat de la negociació per l'acord d'associació, destaca la necessitat que Andorra pugui mantenir part de les seves especificitats i també es demana que l'acord sigui aprovat  com més aviat millor , concretament abans dels " propers dos anys ". Durant el mateix debat de l'aprovació del text,  Mimic  va apuntar la demanda de la Comissió Europea d'enllestir "l' acord marc " aquest mateix juny i utilitzar els dos  propers anys  per acabar de definir tota la incorporació del cabal comunitari.

Per tant, ja  ho   sabíem  això del  juny  i de l' acord  marc. Espot no va deixar anar cap bomba durant el debat, i els que van veure focs d'artifici estan molt allunyats de la realitat. L'endemà mateix de l'acord del parlament europeu la ministra d'Exteriors, Maria  Ubach , va  aclarir  conceptes, no va veure  desbaratades  les paraules de  Mimic . Va  explicar  que aquest anomenat  acord marc  es refereix al capítol institucional que defineix quins mecanismes i solucions s'haurien de buscar si es creés un litigi entre Andorra i la Unió Europea un cop signat l'acord. "Ho portem negociant aquests darrers quatre anys i ho podrem tancar  properament ", va ratificar.

Però és  clar . Estem en campanya electoral i a vegades les mans es posen al cap abans  que  el cap tingui temps de pensar el que s'està escoltant. La qüestió és espantar i crear alarmisme. Jaume  Bartumeu , que  com a  president de  Progressistes - SDP  no  és   sospitós  de  tenir  gens  demòcrates , va  assenyalar  que "a Andorra acabarem de sortir d'unes eleccions "  i el Consell General i el Govern es trobaran "en fase de reorganització". A més, el 26 de maig també se celebraran les eleccions al Parlament Europeu.  Bartumeu  va descartar del tot que se signi res amb la Unió Europea, en la mateixa línia que va defensar Espot en el debat. Casualitat, o simplement seny i saber del que es parla?

EDICIÓ PAPER 21/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF