21/07/2021

Mallorca i la massa mare del feixisme

1 min

Al final han estat trenta-dos els municipis que han condemnat el cop d’estat del juliol del 1936, que donà lloc a tres anys de guerra civil i a quaranta de dictadura. Per damunt dels resultats de la crida de l’associació Memòria de Mallorca ha surat un quasi indetectable aroma de victòria. No sé si aquesta sensació neix d’un estat d’ànim real o si s’inclou només en el to d’alguns titulars. Però és mal d’empassar que el nombre d’adherits i el dels refractaris a la proposta pugui generar satisfacció de cap casta.

La vintena ajuntaments que no han respost positivament a la proposta guarden en quantitat i/o proporció diversa la massa mare d’una dreta de profunda arrel, que anímicament conserva la capacitat de destruir llibertats i fins i tot de manifestar-se precisament com ho va fer el 1936. Als que pensàvem que bona part de la gent del PP i tota la d'El Pi rebutjaven aquell acte criminal que produí tanta desgràcia, tant de dolor, tanta destrucció i tant d’endarreriment, tanta insalvable discòrdia, se’ns ha tornat a un espai de la realitat on creix poca esperança. Tenir davant la mirada aquest mapa de Mallorca allunya del nostre ideari les imatges de futur que en alguns moments havíem cregut possibles.

I és que no condemnar el cop d’estat militar del 36 significa, ho miris per on ho miris, la seva aprovació –amb reserves, matisos, notes a peu de pàgina, parèntesis, etc. Només té una cosa positiva: ara tots ens coneixem millor, si és que aquest coneixement té res de positiu.

Escriptor
stats