Publicitat
Publicitat

Carta a Jonas Jonasson: 'El mal d’esquena'

Per segona vegada en tres anys, has escrit el llibre més venut de Sant Jordi.Després de L’avi... i L’analfabeta..., ara tenim ganes que novel·lis la teva vida, la de L’home que va deixar la tele perquè tenia mal d’esquena i ara escriu llibres (i continua tenint el mateix mal d’esquena).

Un home a Suècia –en aquest cas tu, Jonas Jonasson– és el propietari d’una productora televisiva que dóna feina a cent persones. Treballa setze hores cada dia set dies a la setmana, fins que amb 45 anys els metges li diuen que si no canvia de vida hi perdrà la salut. Es ven l’empresa, cobra dotze milions d’euros i es retira a escriure el seu primer llibre, L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra. Fins a cinc editorials sueques es neguen a publicar-l’hi. La sisena accepta. L’objectiu de l’home que es va posar a escriure perquè tenia mal d’esquena és vendre’n 3.000 exemplars. Pensa que d’aquesta manera li contractaran una segona novel·la i així, quan li preguntin a què es dedica, podrà dir que és escriptor.

Mentrestant, aquest home que viu aïllat en un petit poble de la costa sud de Suècia creu que ha arribat el moment de formar una família. Entra a la pàgina de contactes per internet Match.com, li crida l’atenció una noia noruega de 40 anys, es troben a l’aeroport d’Estocolm, es casen i tenen un fill. El llibre que ningú li volia publicar desborda les previsions més optimistes del seu autor: no en ven 3.000 exemplars, sinó vuit milions a tot el món. I ara, l’home que es va posar a escriure perquè tenia mal d’esquena viu a l’illa sueca de Gotland, divorciat, amb el seu fill de sis anys, 25 gallines, ha publicat una segona novel·la que també és un èxit mundial - L’analfabeta que va salvar un país - i no ha pogut venir a Catalunya per Sant Jordi perquè el metge li ha recomanat repòs absolut. Torna a tenir els mateixos mals d’esquena de quan treballava a la televisió.

El teu, Jonas Jonasson, deu ser el cas de molts professionals estressats, que flirtegen amb el somni de retirar-se del món, però no en saben. Hi ha personalitats tocades per l’èxit professional que, per més esforços que dediquin a canviar de vida, acaben tornant a lligar-se a la mateixa sínia. Més que esperar un nou llibre teu, ara em deleixo per saber com continua la història de L’home que va deixar la tele perquè tenia mal d’esquena i ara escriu llibres (i continua tenint el mateix mal d’esquena).

P. D .

Cada quinze anys des de Suècia ens arriba alguna cosa que influeix i condiciona les nostres vides. Primer van ser les turistes, després la socialdemocràcia d’Olof Palme, després els mobles d’Ikea, i ara, els llibres. Tres dels sis últims anys, un suec -Larsson o Jonasson- ha liderat el rànquing de Sant Jordi.

Riure, malgrat tot
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF