26/06/2022

Llums mundials d’alarma

2 min

El món que vam deixar dijous quan vam marxar de revetlla ja estava severament danyat, però avui té tots els llums vermells encesos: a l’est, la guerra d’Ucraïna; al sud, els morts per la brutalitat policial del Marroc a la tanca de Melilla, i, a l’oest, la reversió dels drets als Estats Units.

La decisió del Tribunal Suprem americà és la victòria de les forces de la reacció, tan ben greixades econòmicament i mediàticament que han estat capaces de fer anar la història cap enrere, cap a menys llibertat i cap a més injustícia, sobretot contra les dones i, entre elles, les més pobres. I ara aquesta marxa enrere amenaça tots els drets.

La violència mortal a la tanca de Melilla ha tingut l’horrorós epíleg de Pedro Sánchez felicitant la policia del Marroc, en una continuació del desastre sense pal·liatius que la diplomàcia espanyola està protagonitzant des que va abraçar els plans per als habitants del Sàhara Occidental del rei Mohamed VI. No hi ha cap diferència entre un president del PSOE i un del PP justificant la matança en nom de la integritat territorial.

Aquesta catàstrofe humanitària a les portes d’Espanya arriba just quan el president Sánchez es disposa a ser l’amfitrió del món occidental en la cimera de l’OTAN a Madrid. A partir d’avui només sentirem a parlar del més gran desplegament militar a Europa des de la Guerra Freda i d’un rearmament sense precedents, en un món on el que sobren, precisament, són armes i misèria. I per això, en èpoques tan perilloses com aquesta, els llums en vermell ens avisen que podem acabar repetint les pitjors pàgines de la humanitat.

stats