19/06/2021

L’efecte indults

2 min

El diàleg té bona reputació perquè en el fons és el principi de tot: l’home és un ésser relacional, que necessita compartir la paraula amb els altres. Però perquè la conversa es converteixi en diàleg es requereixen algunes condicions: un protocol de comunicació, és a dir, parlar el mateix llenguatge; el reconeixement de l’altre com a interlocutor; i una disposició a escoltar i a revisar els prejudicis de cadascú. Ara, en el conflicte català, la moda és el diàleg, que, en política, hauria de ser el pas previ a una negociació. Llevat que les dues parts, en la seva impotència, pensin fer-lo servir per entretenir la pilota i evitar encarar decisions tan necessàries com difícils. S’equivocarien, perquè amb el nivell actual de fatiga ningú té dret a parapetar-se en la retòrica dels principis: seria una via directa a la frustració, de pronòstic catastròfic.

Pedro Sánchez ha acreditat la seva habilitat per recuperar la iniciativa generant impactes comunicatius. Però no està tan clar que sigui capaç de donar-hi continuïtat. L’últim impacte ha estat el dels indults, a partir d’una intuïció que els seus adversaris neguen: que la confrontació s’ha fet incòmoda en la societat catalana però també en una part de l’espanyola. I la dreta ha caigut en la trampa: Casado, atrapat entre Ayuso i Vox, es va llançar a la mobilització patriòtica contra Sánchez i s’ha trobat que no el seguien ni el món empresarial (que a Catalunya sembla haver-se despertat des que Josep Sánchez Llibre ha portat l’activisme a Foment) ni una part de la jerarquia catòlica, liderada pel bisbe Omella, de màxima confiança del Papa. Tot plegat en un moment en què l’arrogància d’Ayuso està fent emergir el malestar de les comunitats autònomes perifèriques, les del PP incloses, que ja no poden negar davant dels seus ciutadans el poder extractiu de la Comunitat de Madrid.

Que no canti victòria Sánchez, perquè un sol pas, per vistós que sigui, no du enlloc més que a la frustració si no té resultats pràctics. La capacitat del president de fer gestos efectistes està demostrada, però no sabem quina és la seva proposta política per passar a la pràctica, amb totes les rugositats del cas. Diu Sánchez que dilluns ho anunciarà. Estarem atents.

stats