OPINIÓ
Opinió 13/11/2017

Les indústries culturals en un institut

i
Cristina Ros
2 min

El projecte de pressuposts del Govern per al 2018 ja ha destinat a la Conselleria de Cultura una partida de 200.000 euros per a la creació de l'Institut d'Indústries Culturals (ICIB), un tema d'aquests que s'arrosseguen des que el sol surt per l'est. S'hi han posat 200.000 euros per començar, diuen, a crear l'estructura, sobretot la laboral –personal, sous–, que a més de les funcions que se li atorguin ha d'incorporar les de la Illes Balears Film Comission. Poques coses més s'han fet públiques sobre aquest projecte, més enllà de la necessària participació de la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria, cosa que ens hauria de fer entendre que els dos termes, 'indústria' i 'cultura', es vol que en un futur puguin anar lligats. De moment, és enganyar-se pensar que hi van. Com a molt, i així ens ho han fet saber tots els indicadors, són petitíssimes empreses d'un o dos treballadors de mitjana o que pengen d'un sol autònom i de les seves capacitats individuals.

Ja ho sabem, menys és un cacauet, però per mi que començar el camí per posar les bases i contribuir a la consolidació d'una indústria cultural amb 200.000 euros resulta irrisori, és un no res. Qualsevol quantitat pressupostada denota el volum de l'aposta i, sobretot, les seves possibilitats de tirar endavant polítiques efectives. Sis o set o vuit sous, d'acord. I després què?

Ens manquen moltes explicacions sobre el futur Institut d'Indústries Culturals per poder-ne fer un debat i una valoració. Se suposa que les empreses i associacions que el reivindiquen han posat sobre la taula de les conselleries d'Indústria i de Cultura les seves necessitats com a generadores de productes culturals. Quins seran els objectius de l'ICIB? Quines en seran les accions prioritàries? Quines són les principals necessitats que tenen aquestes empreses per poder treballar amb millors condicions i que la seva feina tingui més reconeixement social? Quines polítiques es posaran en marxa per solucionar l'alarmant precarietat del sector? En quines línies es treballarà per aconseguir una certa projecció interior i, sobretot, exterior d'empreses i productes?

Són moltes preguntes les que ens feim –només n'he esmentades un parell mallorquí– i, si ens les feim, és perquè fins ara només hem vist com a la indústria cultural se li ha obert un apartat a la Llei d'indústria –un apartat sense desenvolupar convenientment– i com es pressuposten 200.000 euros per a la creació de l'ICIB. Tot plegat és molt insuficient.

Quan l'experiència arreu, no només a les Illes, ens diu que la ciutadania ha obtingut molt poc rèdit de les indústries culturals immerses en un institut o qualsevol altra figura d'organisme públic, quan l'experiència fins ara –i d'això aquí en sabem prou– ens ha demostrat que aquesta mena d'entitats han servit poc més que per repartir petites quantitats de diners entre les associacions que les envolten o que hi fan passadissos, és quan millor se'ns hauria d'explicar com anirà la cosa. A una, i a tothom ens agradaria que anàs de debò.

stats