OPINIÓ
Opinió 23/10/2017

La immersió i els trets al peu

i
Cristina Ros
2 min

Ahir, un bon amic, català nascut a Andalusia, habitualment castellanoparlant, em deia que la immersió lingüística a Catalunya és el més important que hi ha succeït en els darrers decennis. Gràcies a la immersió, deia, els seus fills, com la pràctica totalitat dels fills de la immigració, no només parlen i escriuen avui en català, sinó que es troben del tot integrats en la societat en la qual viuen. Són catalans, se senten catalans i així els fan sentir, cosa que no sempre passava amb les generacions precedents, abans de treballar la llengua i la cultura com a eines que uneixen les persones que viuen en comunitat.

Fa només unes setmanes, l'escriptor i periodista irlandès Colm Tóibín recordà a 'The Guardian' el paper d'Aina Moll en l'impuls de la normalització i la immersió lingüística a Catalunya, en l'etapa en què va ocupar la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat, del 1980 al 1988. No han faltat els que han contestat a l'irlandès per la seva defensa de la catalanitat. Això és el que passa, ara de la tasca integradora que va engegar la filòloga menorquina en diuen adoctrinament.

El nacionalisme espanyol té aquestes coses de pegar-se constantment trets al propi peu. Que considerin la immersió un instrument adoctrinador en comptes d'integrador és un error immens que a la gent de les Illes no ens ve de nou. A José Ramón Bauzá el tret li va sortir per la culata, i així i tot no podem oblidar que qui aspira a presidir el govern balear pel Partit Popular, Biel Company, no havia desembarcat i ja va tornar a posar el conflicte lingüístic sobre la taula.

El govern de l'Estat, amb el suport de Ciutadans i del PSOE, i també d'Europa, que aquest dilluns mateix ha avalat la imminent intervenció dels Mossos i dels mitjans públics de radiotelevisió, està trepitjant drets fonamentals. Peguen i encara pegaran més fort, faran mal, però sobretot hauran aconseguit dinamitar qualsevol possibilitat d'integració, de convivència en el respecte, de vies d'entesa. Si és el que volen, ho hauran aconseguit.

stats