08/03/2021

Enric venja la seva mare

2 min
L'entrevista d'Oprah Winfrey als ducs de Sussex.

Diumenge al vespre -el nostre dilluns a la matinada- la CBS va emetre l’entrevista que Oprah Winfrey va enregistrar fa dies amb el príncep Enric i la seva dona, l’actriu Meghan Markle. Els grans titulars de la conversa s’han pogut seguir a través de les notícies. L’entrevista, però, té un subtext molt potent que serveix per entendre el perquè d’aquesta exclusiva, que no fa altra cosa que tocar més el voraviu a la família reial. Davant l’anunci d’aquest programa especial d’Oprah Winfrey, els tabloides britànics han tornat a publicar notícies contra Meghan Markle i s’ha titllat la parella d’insensible per fer coincidir l'entrevista amb l’ingrés hospitalari del duc d’Edimburg. Tot ha sigut debades. L’entrevista s’ha tirat endavant a un cost d’entre 5,8 i 7,5 milions d’euros. Només començar, però, Oprah Winfrey assegurava que a la parella no se’ls havia pagat res. La presentadora va ser una de les convidades al seu casament i és veïna i amiga del matrimoni. Fins i tot ha publicitat a les xarxes productes dietètics de la marca de Markle. L’entrevista, per tant, és una posada en escena de fair play dialèctic més que un exercici d’estira-i-arronsa periodístic. Winfrey juga a fingir cares de sorpresa i aconsegueix portar el selecte melodrama dels ducs de Sussex a un terreny d’exquisida i ensucrada naturalitat primaveral.

L’estructura de l’entrevista no és innocent. Winfrey conversa primer a soles i més llargament amb l’actriu i és quan es treuen els draps bruts. Després és Enric qui s’afegeix a la conversa i confirma els episodis més crus contribuint amb detalls més personals de la seva relació amb la reina, el seu pare i el seu germà. El fet que Meghan assumeixi el pes principal dels passatges més colpidors estableix certs paral·lelismes amb l’entrevista de Lady Di a la BBC el 1995, on la princesa descobreix les infidelitats i l’infern del seu matrimoni al costat de Carles, l’anorèxia i l’hostilitat de la família reial. Amb una diferència: en contrast amb la tristesa i la solitud de Diana en aquella conversa, ara a la CBS apareix Enric i s’agafen de la mà amb la seva dona. El mateix Enric, de fet, traça aquests paral·lelismes amb la seva mare: explica que el punt d’inflexió es produeix amb l’èxit de Markle durant la gira australiana, igual que a The Crown veiem que passa amb Lady Di. També compara la desatenció, la incomprensió i l’aïllament familiar que van experimentar com a parella amb les circumstàncies que va patir Diana Spencer. Revela com el príncep Carles va deixar de contestar-li les trucades de telèfon i ens transporta a algunes de les escenes amb Lady Di que veiem a la sèrie de Netflix.

L’únic que justifica aquesta entrevista és, precisament, la necessitat d'Enric i la seva dona de rescabalar-se davant d’una institució rígida, decimonònica i hostil que els va menysprear. Enric venja la seva mare i utilitza la televisió com ho va saber fer ella per fer-se escoltar per una família que, històricament, s’ha negat a fer-ho. Per als fans de The Crown l’entrevista d’Oprah Winfrey és, en certa manera, un bonus track amb molts punts de contacte amb la sèrie.

stats