25/02/2022

La guerra i nosaltres

3 min

Guerra a Europa. Mentre Putin –un megalòman decidit a escriure el seu nom al costat del seu admirat Stalin, i d'altres bevedors de sang de la història moderna– desferma el desastre a Ucraïna i fa que els niguls més negres s'estenguin damunt el món sencer, a Mallorca continuam parlant de previsions d'ocupació hotelera.

Segons llegim a l'ARA Balears, la FEHM (Federació Empresarial d'Hotelers de Mallorca) anuncia que el mes d'abril un 84% de la seva planta hotelera estàra oberta, és a dir, 691 hotels. Bravo i enhorabona. Tal vegada es produeixin algunes cancel·lacions de reserves des de Rússia i Ucraïna, però mentre vinguin els alemanys i els anglesos estarem salvats. No és tan sols això: les previsions dels aeroports de Balears són de batre tots els rècords, inclosos els del cèlebre any 2019, invocat i recordat amb desesperació quasi morbosa (en realitat l'estiu del 2019 va ser l'any que la paraula 'massificació' va adquirir la dimensió més dramàtica del seu significat). Les companyies aèries tenen programades més de 46 milions de places amb origen o destinació Balears aquest estiu, la qual cosa representa un 82% més que l'any passat i quasi un 15% més que el 2019. Tant Mallorca, com Menorca, com Eivissa tindran creixements espectaculars, però especialment el de Menorca, que preveu 5,4 milions de places i un creixement d'un 48% en comparació amb el 2019. No lliga gaire amb la idea del model turístic menorquí, diferenciat del de Mallorca i Eivissa, sobre el qual hem dissertat tantes vegades en les vetllades d'estiu, asseguts davall un pi o un sicòmor.

Tampoc no concorda massa, aquesta polvorització de xifres, amb la moratòria de places hoteleres. Si hi ha creixement vol dir que no hi ha decreixement, fins aquí ens arriben les neurones. En algun lloc s'haurà d'allotjar tota la gentada que té previst arribar fins a aquestes illes privilegiades. Sigui com sigui, ara són els hotelers (l'esmentada FEHM i l'Agrupació de Cadenes Hoteleres) els que insten els partits de l'oposició, amb el PP al capdavant, a tenir “altura de mires” i no posar traves a l'acord que han assolit amb el Govern de la bolivariana Armengol i els seus socis revolucionaris. Això sí que és una notícia sensacional i no la guerra per terra, mar i aire de Rússia contra Ucraïna.

Les pretensions contra natura dels hotelers no són l'única preocupació de la 'lideressa' Marga Prohens, que en pocs dies ha passat de voler imitar Ayuso (la del germà emprenedor, segons el portaveu Antoni Costa) a prometre fidelitat a Casado (just abans que el millor amic dels vedells de Castella i Lleó hagi estat sacrificat pels barons del partit) i finalment a mostrar-se d'acord (quin remei) que el futur està en mans de Núñez Feijóo, amb qui no té cap selfie. És l'escola gallega, que es remunta, en la política espanyola contemporània, a Rajoy, a Fraga i a Franco. La dreta espanyola pensava que tot era seguir el camí d'èxit suposadament marcat pel triomf d'Ayuso a Madrid, i mira. Els hotelers i les companyies aèries confien petar-ho tot a les Balears aquesta temporada turística, però amb decreixement. I amb tot això torna a haver-hi guerra a Europa, com el 1914, com el 1939. Fidels a la nostra tradició de pensar que vivim d'esquena a la resta del planeta, o directament fora del planeta, a alguns els importarà només si el conflicte significa haver d'apujar preus, suspendre vols, tancar restaurants, o –el pitjor de tot– haver d'acollir refugiats en comptes de turistes.

Sebastià Alzamora és escriptor

stats