24/11/2021

Glasgow i Black Friday

2 min

Aquests dies no ens cansam –bé, en realitat tot cansa– de malmenar de paraula dita o escrita pels poderosos de Glasgow. Que costàs tant arribar a uns acords que –posem que es compleixen-¡– no garanteixen millores substancials de la salut del planeta ja ens indica de manera clara i amenaçadora que el sistema imposa continuar més o menys igual. Als més poderosos, que també patiran efectes –no tots– de l’embrutiment de la Terra, els és tot igual, pensen que, si han de patir, patiran els darrers i disposaran de moltes més defenses que els pobres. No està gens malament, en aquests temps, repassar alguns escrits del senyor Karl Marx, que va explicar i explica encara les contradiccions del capitalisme (i que no té res a veure amb Stalin ni amb Daniel Ortega).

Mentre criticam els que no saben –n’hi ha que no volen– detenir el procés de suïcidi del planeta, hem de reconèixer que molts no hem començat a posar en pràctica –potser ni hi hem pensat– l’assumpció individual o grupal de les nostres responsabilitats. Criticar els de Glasgow i vibrar davant les promeses del Black Friday és dràsticament incompatible. Tota la publicitat que ens persegueix dia i nit per estimular el consumisme més frenètic a escala mundial ens diu que els de Glasgow no estan tan lluny del sentiment general de la nostra societat.

Descoratja una mica pensar en la reacció d’aquesta societat el dia que s’hagi de privar de costums, formes d’oci o formes de vida per coherència amb normes dictades en favor del bé global. Estaríem disposats a alentir els nostres ritmes, a prescindir de luxes només necessaris per autoafirmar-nos?

Aquests dies, una polèmica centrada a Alcúdia ho resumeix de manera clara. S’ha adornat el Nadal municipal amb una 'escultura de llum', suficientment grossa per poder ser transitada per qualsevol ciutadà de regular estructura. L’'escultura' representa un regal enorme, vol dir això una incitació al consum nadalenc, com si ja no fos desaforat per ell mateix.

Guillem Frontera és escriptor

stats