Tribuna oberta
Opinió 03/12/2021

Finançament per al parc prehistòric dels Closos de Can Gaià

Projecte Closos, l’associació Amics dels Closos i la plataforma Salvem Portocolom
4 min

Des de l’equip del Projecte Closos, l’associació Amics dels Closos i la plataforma ciutadana  Salvem Portocolom volem mostrar el nostre desacord i tristesa en assabentar-nos que una part  important de l’ITS ha estat destinada a cobrir l’esdeveniment dels 40 Music Awards.  

Volem exposar els nostres arguments, així com donar les gràcies a totes les persones que ens estan escoltant i donant suport. 

Igual que molts altres projectes arqueològics, culturals i patrimonials actius a Mallorca,  el Projecte Closos fa 25 anys que fa feina per recuperar i revaloritzar el patrimoni arqueològic de la nostra illa. Entre altres objectius (més de caràcter patrimonial i educatiu), treballam per potenciar un nou model turístic de caràcter cultural i patrimonial que sigui sostenible,  competitiu i que atregui un nou perfil de turista. Un turista interessat en la nostra cultura, en  la nostra història, els nostres productes locals i la nostra gastronomia i paratges naturals. I,  sobretot, que sigui respectuós, sostenible i que activi l’economia local. 

D’uns anys ençà, com tants altres col·lectius i agrupacions, hem defensat que el model turístic  que impera actualment a Mallorca no dona més de si. És com un cavall esgotat al qual continuam  esperonant tot i saber que, tard o d’hora, caurà abatut. És un model obsolet que fa aigües i que únicament va dirigit a un turisme de masses de baix nivell adquisitiu, que cerca el tot inclòs i que no és viable ni econòmicament ni des del punt de vista del medi ambient. Delma uns recursos naturals al límit, contamina, satura les nostres ciutats i pobles i, a més a més, amb prou feines deixa un benefici econòmic que permeti el sustent de moltes famílies. En els darrers anys, ja abans de la pandèmia, han estat moltes les petites empreses que vivien del turisme que han hagut de tancar les portes; són moltes les famílies que malviuen del turisme. La pandèmia de la covid-19 no ha generat aquesta crisi, sinó que l’ha agreujada i ens ha posat en alerta. 

És evident que es necessiten canvis estructurals i una aposta per noves vies que realment ens permetin sortir d’aquesta crisi. Per això sempre hem defensat la diversificació econòmica i  l’impuls d’una nova oferta d’oci respectuosa amb la nostra illa i amb els nostres ciutadans,  aprofitant el nostre singular i extraordinari patrimoni cultural, tal com s’ha fet a altres illes  de la Mediterrània com Sardenya o Malta. D’aquí ve la nostra il·lusió per posar en marxa projectes com el parc arqueològic dels Closos de Can Gaià que ofereixin productes nous i atractius a un turista que ja no cerca únicament sol i platja, sinó que té noves inquietuds i vol conèixer la cultura del lloc que visita, la seva gent, els seus costums, la seva història… i que cada vegada més està compromès amb el medi ambient. En ple 2021 no podem continuar confiant que un model turístic propi dels anys 60 continuï resultant atractiu i competitiu. 

Quan va arribar la pandèmia, des del Projecte Closos vàrem comprendre i acceptar amb desànim que se suspengués la concessió de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS) destinada a crear el parc  arqueològic dels Closos per lluitar contra les conseqüències del coronavirus. Ho acceptàrem i comprenguérem perquè, per davant de tot, enteníem que aquells doblers s’havien de destinar a ajudar totes les famílies que s’estan veient afectades per una crisi que ha agreujat la pandèmia i per fer front a un repte sanitari sense precedents.

Tot i així, ja vàrem expressar malestar perquè les suspensions de projectes afectaren  principalment els que estaven destinats a protegir i promocionar el nostre patrimoni cultural  i perquè no s’indicava que aquesta suspensió fos temporal. 

Així, quan ens hem temut que part del pressupost de l’ITS s’havia destinat a finançar un  esdeveniment puntual i de just unes hores com els 40 Music Awards ens hem sentit  profundament disgustats i decebuts. Consideram que un esdeveniment d’aquestes  característiques no suposa una millora econòmica substancial i a llarg termini per a les famílies  i empreses de la nostra illa: pa per a avui, fam per a demà. Com han fet altres entitats, denunciam que s’ha tergiversat l’ús de l’ITS, per molta justificació que se li vulgui donar des de les  institucions responsables. 

Igualment, demanam al Govern que recuperi el finançament a càrrec de l’ITS del projecte de  creació del parc prehistòric dels Closos de Can Gaià. Creim que aquest continua sent un  projecte molt vàlid, com quan es va presentar per part de la Conselleria de Cultura i fou aprovat a la  Comissió de l’ITS del 2018. 

L'entusiasme, l'esforç i el compromís de l’equip, les persones voluntàries i tota la ciutadania en  general han fet possible els Closos d'avui dia. Consideram que ara li toca a l’Administració  agrair tots aquests esforços i la dedicació de més de 25 anys consolidant el projecte. 

Des del nostre punt de vista, aquesta sí que és clarament una aposta valenta, atractiva i  efectiva per crear nova economia, sostenible des del punt de vista territorial, ambiental i de  les persones. L’objectiu de crear una institució cultural autosostenible i de qualitat que  desenvolupi a les nostres illes nous models de gestió i divulgació del patrimoni que s’han  demostrat molt eficients en altres parts del món continua sent fins i tot més vàlid en aquesta  nova situació.

El Projecte Closos, l’associació Amics dels Closos i la plataforma ciutadana Salvem Portocolom han enviat aquesta carta al Govern de les Illes Balears per demanar-li que recuperi el finançament a càrrec de l’ITS del projecte de creació del parc prehistòric dels Closos de Can Gaià

stats