19/03/2021

Felip VI o la Volkswagen

2 min

No hi ha acord en la qualificació de l’absència del president en funcions, l’honorable senyor Pere Aragonès, a l’acte en què es va anunciar la instal·lació prop de Martorell de la fàbrica de bateries impulsada per Volkswagen. La primera notícia arribava des del govern central el dia abans, amb un fons de repicar de campanes. El PSOE havia insinuat, en cas de victòria de Salvador Illa a les eleccions catalanes, beneficis imprecisos per a Catalunya. Amb el candidat confinat als llimbs –destí ben trist per a qui renuncià a un ministeri; i més encara pel ministeri concedit a Iceta enmig d’aquelles mudances–, el govern de l’Estat es posà en marxa per donar una mostra del que podia fer per als catalans. A l’anunci de la Bona Nova, hi va assistir Felip VI, que desitja associar la seva figura i la Corona al progrés de Catalunya –els seus consellers l’haurien de convèncer que tardarà molt a guanyar una espipellada d’afecte de tots aquells que es varen sentir verbalment agredits el 3 d’octubre del 1917; i que res no el beneficiaria tant als ulls dels catalans com la seva invisibilitat.

A l’acte, com recorda tothom, no hi va assistir cap representant del govern català en resposta a la presència de Felip VI. Així es bandejava el fantasma d’uns representants del poble de Catalunya fent capades i altres mostres de submissió i cortesia al cap de l’estat espanyol. Tots d’acord amb aquest diagnòstic? Idò no: fins i tot uns intrèpids opinaires antimonàrquics reprotxaren al govern català la seva absència, perquè, en opinió de molts, es tractava de respondre a una invitació de Volkswagen, no de Felip.

És per això que ara l’empresa alemanya diu que no està gens clar que la fàbrica s’instal·li a Catalunya –ni tan sols a Espanya–, i que s’estudien altres possibilitats com Portugal o el sud de França? Fa de mal creure que la Volksvagen canviï els seus plans per una qüestió de protocols. Essent així, per què repicaven campanes de la Moncloa anunciant el gran regal de què Catalunya seria beneficiària? I a què venia la presència de Felip si la cosa encara no estava ni suficientment embastada?

A la Moncloa i a la Zarzuela s’entesten a pensar que Catalunya és feta d’una guarda de servents que imploren la seva misericòrdia. No saben ni volen interpretar el creixement constant de l’independentisme.

Guillem Frontera és escriptor

stats