28/06/2021

La felicitat adolescent

2 min

L’ARA publicava un reportatge sobre trastorns mentals del jovent “en l’onada postcovid”. Ens trobem, com deia el reportatge, amb adolescents que han deixat —esclar— d’anar al terapeuta. I també ens trobem, ho dic com a observadora, que molts d’aquests adolescents s’han deixat de “veure” durant mesos en una etapa de canvis físics gairebé setmanals. El que té acne, ara, s’ha de presentar davant de tots els altres. La que s’ha engreixat dels malucs, la que té més pit, ara anirà a la piscina amb les altres. Molts d’ells preferiran no anar-hi, perquè tindran por al rebuig, i es quedaran a casa jugant a Roblox, on tothom tria l’aspecte que té i viu, sense pares, en cases precioses. I sempre et conviden a festes.

Us pot semblar molt poca cosa i podeu dir que “són una generació de sucre”. Els pares de la meva generació, amb excepcions, del psicòleg en deien “el loquero”: “Això a l’Àfrica no passa”. Perquè és un continent genèric on, com que hi ha gana, no hi ha “tonteries”. Els pares de la meva generació, amb excepcions, no només no es preocupaven per la salut mental dels fills, sinó que, tot sovint, eren l’agent causant del trastorn.

Ara els fills d’aquells pares sí que ens amoïnem per la bona salut mental dels joves perquè sí que volem que siguin una mica feliços o que s’estalviïn algun patiment. En aquesta edat, esclar, ja no els esperem a la porta de l’institut. Si han de quedar ja no haurem de ser nosaltres qui ho gestioni, sinó que només serem informats i ens encarregarem dels límits. Vull dir amb això que la majoria no compartirà el dia a dia amb altres pares, com a primària. I això, ara més que mai, va molt bé, perquè és la gran manera de fer prevenció. Veus que allò que li passa al d’en Romagosa també li passa al d’en Romaguera i li podria passar al teu. Conservo algunes amigues de la porta de P3, amb qui vaig a córrer. “M’ha dit això!”, diu l’una, esbufegant. “Tranquil·la, a mi també”, diuen les altres, mentre treuen el bidonet d’aigua. I aquest “a mi també” és grandiosa medicina.

Empar Moliner és escriptora

stats