28/09/2022

Feixistes de centredreta

2 min

Per poc que a l’escola l’hagin obligat a llegir un llibre, el més probable és que aquest italià hagi pogut conèixer la barbàrie, la brutalitat amb què el feixisme maltractà Itàlia fins a la fi de la Segona Guerra Mundial. La sortida democràtica de la guerra permeté la floració d’un conjunt de novel·listes –i poetes i cineastes– que pogueren vessar la memòria viva en grans novel·les i altres obres d’art. No va succeir així a Espanya, on hi ha hagut algunes generacions privades per la censura del coneixement de la seva guerra, que va vèncer per damunt de qualsevol idea de llibertat i de democràcia. Els italians i els alemanys foren, per excel·lència, els guanyadors de les seves guerres contra la ignorància i l’engany sistemàtic que patírem aquí. La mort de Franco Bahamonde es va produir quan el país ja nomadejava per una dèbil recuperació econòmica i amb un cert desinterès pel propi passat.

La literatura italiana va espigolar pels camps arrasats pel feixisme fins al darrer moment: pensau que en algunes novel·les de Camilleri encara es fa visible aquesta abjecció inhumana. Es vol dir amb això que els italians tenen més present la seva forma de feixisme que els espanyols la pròpia: perquè la llibertat no és camarada de l’oblit, ans al contrari. Per aquestes i altres raons se’ns fa més difícil entendre els rebrots del feixisme a les darreres eleccions, on la misèria moral s’ha imposat a les urnes. Con són els italians? De la seva continuïtat feixista ja ens n’havien donat indicis Primo Levi, Cesare Pavese, Italo Calvino, Elio Vittorini i tants d’altres. Els havíem vist guaitar a films de Rossellini, de Passolini, Visconti, Vittorio de Sica, Antonioni, Bernardo Bertolucci i un brillant etcètera.

Però no ho volíem creure, per més que ens enviaven senyals de clara lectura. Ara s’ha confirmat la seva tornada. De moment, ens volen tranquil·litzar presentant-se com a gent de centredreta. Existeix, això? Aznar és de centredreta, per exemple? El centre no existeix, per més que tothom se’n digui. I els que han guanyat a Itàlia són feixistes que, per poc que puguin, s’imposaran com les guardes de Mussolini.

Guillem Frontera és escriptor

stats