Opinió 17/08/2019

17-A: encara molts interrogants oberts i una divisió innecessària

2 min

Fa dos anys del fatídic 17 d’agost del 2017, quan els atemptats terroristes a Barcelona i Cambrils van posar fi a la vida de 16 persones i deixaren centenars de ferits. Malgrat que la Ciutat Comtal i Catalunya estaven en alerta, i que malauradament les imatges d’atemptats en altres urbs europees se’ns havien fet dolorosament quotidianes, els barcelonins van quedar trasbalsats per un atac terrorista a poques parades de metro de ca seva o de la feina i al cor de la ciutat, en una de les principals artèries, la Rambla.

Dos anys després encara queden molts interrogants oberts sobre l’atemptat i, a més, aflora una innecessària divisió. En una entrevista a l’ARA, qui llavors era conseller d’Interior, Joaquim Forn, ha denunciat que el govern espanyol ha optat per l’obscurantisme amb el 17-A. Es lamenta des de la presó de Lledoners de la manca de transparència de l’executiu espanyol i dels intents de desprestigiar els Mossos. Sense perjudici de les investigacions encara en curs, que mostren que els terroristes volien fer molt més mal, és imprescindible que l’Estat aclareixi el grau de connexió entre l’imam Abdelbaki es-Satty i el Centre Nacional d’Intel·ligència, i, en un altre àmbit, que no impedeixi la imprescindible coordinació entre cossos policials.

Barcelona tindrà dos actes d’homenatge aquest dissabte. L’Ajuntament i la Unitat d’Atenció i Valoració d’Afectats pel Terrorisme han convocat un acte sobri, breu i sense parlaments al mosaic del Pla de l’Os, on la furgoneta del terrorista s’aturà el 17-A. Una hora més tard l’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes ha convocat un acte paral·lel, també breu, a l’inici de la Rambla. Alguns partits polítics ja han anunciat la seva preferència per un dels dos actes. Per respecte a les víctimes i als familiars, seria just homenatjar-les des d’una unitat per la qual s’hauria de vetllar des de les institucions.

Afortunadament també hi ha llums dos anys després dels atemptats i així ho ha reflectit l’ARA. La Rambla, per on cada dia passen entre 240.000 i 311.000 persones, ha recuperat la normalitat i ha sabut gestionar el dol i el record d’aquell dia trist. Les innombrables mostres de suport que van inundar els diferents punts del passeig s’han recollit per museïtzar-les i la Rambla ha recuperat el seu batec encara que la ferida segueixi oberta. I a Ripoll, la ciutat on vivien els joves terroristes, s’ha creat l’entitat Joves Catalans i Musulmans per trencar prejudicis i bastir ponts entre comunitats. Cal tirar endavant, malgrat les ombres i els interrogants que encara perduren.

stats