29/10/2021

Efecte centrifugadora

2 min

Segons diversos informes del govern de Joe Biden publicats el 21 d'octubre, el canvi climàtic ocasionarà més migracions i conflictes internacionals. Els experts assenyalen que els esdeveniments climàtics són un factor, entre d'altres, que obliga les persones a moure's. En aquest sentit, el professor d'Economia en la Universitat de Califòrnia Teevrat Garg va declarar el següent: “Moltes de les emissions de carboni que alimenten el canvi climàtic s'han originat en nacions riques, però les conseqüències les estan patint de manera desproporcionada les més pobres”. 

Els temps moderns, amb les seves indústries, varen aconseguir en poc temps canviar el paisatge de tot un planeta, tot és responsabilitat de l'ésser humà. I així ho afirmava el científic Premi Nobel de Química del 1903 Svante Arrhenius en un article el 1896: “El canvi climàtic es deu a l'activitat humana”.

 Per tant, tenim una gran responsabilitat cap a aquest planeta que agonitza per culpa de les nostres grans indústries que ens asfixien lentament, i també som responsables d'aquesta destrucció accelerada que pateix. Som culpables perquè no aturam d'alimentar el monstre que destrueix progressivament un futur on no hi serem, i tampoc ens importa! Alimentam indústries innecessàries amb compres innecessàries, de productes innecessaris per omplir la nostra efímera existència. Consumim desesperadament per després ofegar terra i mar amb els residus que generam. Ens preocupa la progressiva desaparició d'abelles i papallones, però continuam aferrats als volants dels cotxes, en la nostra carrera contra el temps per arribar a temps a un lloc on sempre arribam tard per culpa dels embossos que generam.

Som testimonis del canvi accelerat del planeta, no cessen les notícies sobre huracans, vents devastadors, onades de calor, sequeres i inundacions. El canvi climàtic està afectant de manera accelerada la forma de vida de milions de persones. A més de destruir collites, entre altres conseqüències, fa inhabitables àrees senceres i, per tant, les persones afectades no tenen més remei que desplaçar-se a la recerca de d'aigua i menjar. 

Ja el 2020, el secretari general de l'ONU, António Guterres, va declarar que “Estam en guerra amb la naturalesa i cal fer-hi les paus”. I pel que es veu continuam en guerra contra la naturalesa, contra nosaltres mateixos i contra el futur. La responsabilitat de retallada de les emissions de gasos recau sobre els estats però les nostres accions individuals poden ajudar, encara que a petita escala, a salvar el planeta o, almenys, a frenar l'efecte centrifugadora en el qual estam submergits. 

Les accions individuals comencen des d'un compromís amb una economia més sostenible, aplicar el senzill gest com apagar els llums, reciclar, no consumir el que no sigui necessari, usar transport públic, ser conscients que les mars no són abocadors gegants. Perquè, com va dir E. Galeano: “Molta gent petita, en llocs petits, fent coses petites, pot canviar el món”.

Malika Kathir

stats