Quan educar en la llibertat esdevé un delicte

Potser l'únic delicte que hagin comès els vuit professors de la Seu ha estat el d'educar en els valors de la llibertat, la convivència, la democràcia i la resolució del conflicte a través del diàleg

Aquest dimarts vuit professors de la Seu hauran de presentar-se davant del jutge citats a declarar per un suposat delicte d'incitació a l'odi pel tractament sobre el referèndum de l'1-O. D'entrada, no deixa d'estranyar que les tres famílies denunciants hagin escollit la via judicial i no hagin utilitzat els protocols i els mecanismes que té establerts la comunitat educativa catalana per resoldre conflictes. Aquest fet per si sol constataria presumptament que som davant d'un nou intent de desprestigiar el model educatiu català, en la línia d'allò en què determinades forces polítiques ja fa dies basen el seu relat, aquell que es construeix a partir dels objectius que es volen assolir i no pas dels fets, i que troben en determinats mitjans de comunicació de fora de Catalunya els seus altaveus en la campanya que assegura que a Catalunya s'adoctrinen els nens a les aules. Se'm fa difícil creure que des dels valors que impregna l'escola catalana algun mestre hagi pogut actuar en la línia del que denuncien les famílies.

A casa no va ser gens agradable que el nostre fill veiés com policies espanyols i guàrdies civils apallissaven gent que s'estava pacíficament en els col·legis electorals per poder dipositar una papereta en una urna; i que alguns d'aquests col·legis electorals fossin centres escolars, les portes dels quals van ser esbotzades a cops de mall, passant per sobre de les persones i rebentant armaris amb l'objectiu de trobar una urna. I que després de veure-ho el nostre fill preguntés per què estava passant allò, per què aquells que ens haurien de defensar dels dolents estaven pegant gent que l'única arma que tenien a les mans era una papereta de vot. Quina gran paradoxa!

Escoles que l'endemà havien d'acollir els seus alumnes per ser educats en la llibertat, la convivència, la democràcia, la pau, la tolerància, la diversitat i en la resolució del conflicte a través del diàleg i de la mediació. I per educar en aquests valors, els nens han de tenir tots els elements sobre la taula per valorar per ells mateixos si el sol fet d'estar defensant urnes i paperetes de forma pacífica, malgrat que hagi estat considerat com una acció il·legal, ja és prou motiu perquè se'ls apallissi a cop de porra.

Hi ha qui creu que els nens no tenen capacitat de pensar per ells mateixos, i que en determinats temes se'ls ha de mantenir al marge. Que equivocats van! En una societat com la d'avui en dia en què la informació arriba a través de múltiples canals, els que adoctrinen són els que volen amagar aquesta realitat i no pas els que posen a l'abast dels nens totes les eines per conformar el seu propi criteri sobre les inquietuds i la realitat social que viuen.

 

EDICIÓ PAPER 13/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF