OPINIÓ
Opinió 22/05/2020

Ecologistes que cauen de l’ase

i
Joan Miralles
3 min

SociòlegL’ecologisme de Mallorca ha promogut el manifest La vida en el centre, a priori una bona iniciativa si no fos perquè una part dels seus promotors ha manifestat propostes amb tan poc recorregut com prohibir l’ús del porc per fer sobrassades. Entre aquestes, com no podia ser d’altra manera, evitar que el turisme sigui la base de l’economia i, segons iniciativa d'en Joan Moranta en una entrevista al magazín El económico, prohibir tot el lloguer turístic. Això sí, dialogant amb el sector com gestionar la pròpia defunció perquè a ser democràtics no els guanya ningú. Una llàstima veure com es perd novament una oportunitat per canviar les coses amb propostes condemnades a morir per manca de suport. Més ara que el Govern proposa com a fórmula per sortir de la crisi consumir més territori i augmentar la capacitat allotjativa de l’illa.

Personalment, puc entendre la idea del Govern de generar feina posant en marxa les formigoneres. Rehabilitar hotels i promoure la construcció és la manera més senzilla de reubicar a curt termini milers de treballadors no qualificats de l’hoteleria que ara quedaran fora feina. No és que no vulgui que es promoguin els altres sectors, però mentre no disposem d’alternatives reals i la qualificació necessària, la indústria i l’agricultura només podran absorbir una petita part dels aturats. Com a mínim, a curt termini. Tot i això, no compartesc part de les receptes proposades en un moment en què el que fan falta no són places turístiques, sinó turistes

Allò ideal seria que això només fos durant uns anys de transició cap a un nou model, sense necessitat de consumir més territori ni augmentar la capacitat allotjativa dels establiments turístics. En part, ja es preveu fer-ho reconvertint hotels obsolets en HPO, però hauria de fer-se extensible a l’obra pública i a les desenes de milers d’habitatges buits que existeixen arreu de les Illes. Això permetria, entre altres coses, afavorir l’accés a l’habitatge, millorar la qualitat de vida dels ciutadans i reduir la pressió turística en el futur.

Malauradament, el decret sí que preveu ampliar el total de places turístiques. Com vaig tractar d’explicar en nombroses ocasions, que els menors de 12 anys no computassin com a plaça era una manera indirecta d’augmentar la capacitat allotjativa dels hotels. En el seu moment la proposta era senzilla: eliminar el privilegi per tal que els establiments perdessin capacitat d'allotjament i es corresponsabilitzassin de la massificació. L’ecologisme ignorà la proposta una vegada i una altra i, fins i tot, el mateix Joan Moranta en feu befa en un article. Curiosament, ara que ha augmentat el període fins als 15 anys, alguns han caigut de l’ase i s’estiren els cabells. Massa bé, però massa tard. Amb un Podem i un MÉS que han acceptat que el seu rol és bàsicament el de fer postureig de cara a la galeria i poca o nul·la pressió al si del pacte, hi ha poques esperances. Lluny queden aquells dies en què Podem avisava els hotelers que els posaria a retxa.

Imagín que tampoc no hi insistirà Habtur. La lliçó que han après tots plegats és clara. Defensar l’ecotaxa o el valor afegit en el turisme només du problemes ja siguis una força política que simpatitza amb l’ecologisme o una patronal que defensa un model turístic més enllà dels interessos econòmics. Molt millor fer com fa el lobby hoteler i vetllar únicament pels interessos del propi sector. Perquè, mal que em foti, dialogar amb un ecologisme que només s’escolta a si mateix i es mostra incapaç de fer la més mínima autocrítica és perdre el temps. El PSOE fa anys que n’és conscient i com que, a més de pujar en vots, veu com les simpaties cap a aquests grups cada dia són menors, té clar quin és el seu camí. Més ara que l’ecologisme ha decidit radicalitzar una mica més el seu discurs i perdre part dels simpatitzants que conservava.

stats