17/09/2021

La dreta intenta governar a través dels tribunals

2 min

Aquesta setmana s’ha produït un fet inèdit al Tribunal Constitucional. Un magistrat conservador ha decidit retirar la seva ponència per evitar que tirés endavant, ja que havia aconseguit només els vots dels magistrats progressistes i, per tant, suposava la derrota dels seus companys de la dreta. Ho explica Ernesto Ekaizer . És un nou episodi que demostra fins a quin punt Partit Popular i Vox controlen els principals òrgans de la judicatura i estan aconseguint que la dreta i la ultradreta puguin imposar la seva ideologia per sobre de la majoria parlamentària.

La ponència en qüestió era la resposta a un recurs de Vox contra la mesa del Congrés per haver suspès l’activitat parlamentària durant els pitjors dies de la pandèmia del 2020, quan tothom estava confinat. Hi havia una raó de salut pública i de protecció dels diputats i del personal del Congrés, i els mateixos diputats de Vox l’havien considerat raonable i fins i tot l’havien demanat. Els magistrats conservadors trobaven que vulnerava els drets dels diputats, i el ponent, que inicialment havia admès aquest fet però havia considerat que no s’havia demostrat que s’haguessin lesionat els drets dels denunciants, optava per la desestimació. Quan va veure que podia guanyar la seva visió, i això posava en contradicció la majoria conservadora, que pretenia castigar la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va anunciar que la retirava i ajornava la votació.

És desesperant veure com la dreta política i judicial espanyola ha perdut les formes quan es tracta d’atacar els opositors ideològics. Siguin d’esquerra, de centre o de forces independentistes. Per a un ampli conjunt de la ciutadania espanyola, el desprestigi de les institucions judicials és cada pic més profund. Però no ens enganyem, no els preocupa gens, sinó que els reforça encara més. 

Podem viure una tardor en què vegem com continua enrocada la renovació dels alts òrgans judicials, com el CGPJ i el TC, perquè el PP es nega a acceptar els noms que no són de la seva corda per mantenir-hi el control. Utilitzarà aquesta situació anòmala d’impàs per qüestionar algunes de les lleis estrella del govern de coalició del PSOE i Unides Podem, i decisions com la de l’estat d’alarma. Entre d’altres, hi ha recursos del PP i Vox sobre l’acabada d’aprovar Llei de l’eutanàsia i sobre la reforma de la Llei del poder judicial. I encara està pendent també de resolució el recurs sobre la Llei de l’avortament de Zapatero. Caldrà estar-hi a sobre i deixar en evidència un pic i un altre aquest intent inadmissible de la dreta de voler governar a través del TC.

stats