01/01/2023

Dones assassinades i policia

2 min

L'any 2022 va acabar amb una vergonyosa traca de feminicidis, és a dir, dones assassinades per homes que eren les seves parelles o exparelles. El mes de desembre n'hi va haver dotze casos: tants, que els mitjans triaven la manera de presentar-los. Deu més dos (deu de confirmats i dos en investigació), tres en només vint-i-quatre hores, quatre en quaranta-vuit hores, distribuïts per comunitats autònomes, etc. Com sempre en aquests casos, concretar equival a augmentar la perplexitat i la repulsió: una dona de 34 anys, embarassada de 9 mesos, assassinada pel seu ex davant dels dos fills adolescents que tenien en comú. Poques hores més tard, un home matava la filla de 20 anys de la seva ex. Més tard, a Benidorm, un jove de 22 anys defenestrava la seva companya des d'un sisè pis. Etc.

Es veu que desembre s'ha convertit en un mes en què s'acumulen els casos de violència de gènere, perquè víctimes i agressors conviuen més temps, com també passa a l'agost, per les vacances. A més, es produeix una modificació de les rutines, cosa que és contraproduent en quasi tots els animals, però que en l'espècie humana pot tenir conseqüències letals, perquè els agressors tenen més temps per imaginar, i planificar, el seu atac. Tímidament s'apunta que el consum descontrolat d'alcohol també, tal vegada, qui sap, hi pugui tenir alguna cosa a veure: és un bon moment per tornar a dir que, de cap manera, l'alcoholisme ni la intoxicació etílica haurien de considerar-se atenuants en un judici per violació o per violència de gènere. L'alcoholisme i les addiccions són malalties, certament, però, per addicte o malalt que un sigui, és ben conscient de la gravetat dels seus actes, especialment si aquests actes consisteixen a violar, apallissar o matar algú.

Davant de l'allau de crims, el ministre d'Interior, Grande-Marlaska, ha enviat una circular a les cúpules de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil recordant-los que, en les valoracions que es fan dins el sistema VioGén, cal aplicar sempre la que sigui més favorable a la víctima. És una manera de dir, als agents i als seus comandaments, que no minimitzin el perill que corren les víctimes de violència de gènere. El mateix ministre va donar una xifra: 723 dones en perill de ser assassinades actualment a l'estat espanyol.

Alguns dels assassins de dones d'aquest desembre tenien ordres d'allunyament de les que van acabar sent les seves víctimes. Evidentment va fallar alguna cosa, i és ben possible que sigui que allò que les feministes han denominat (amb encert) cultura de la violació està arrelat dins els cossos i forces de seguretat de l'Estat. Forma part d'un paquet ideològic que inclou masclisme i patriarcalisme, xenofòbia, ultranacionalisme i odi contra la diversitat lingüística i cultural. I es pot mirar de dissimular tant com es vulgui des de les versions oficials, però els uniformats en van plens. No es faran passes cap a una policia moderna, i totes aquestes coses que sempre es diuen, mentre no es vulgui afrontar aquesta realitat.

stats