OPINIÓ
Opinió 05/03/2018

Dona havies de ser

i
Cristina Ros
2 min

Crec que ara ja no passa. Potser s'ha de tenir una certa edat per recordar un home al volant del cotxe, nerviós fins al punt de tenir actituds violentes, si més no verbals o físiques (almanco amb la botzina), i entimant a qualsevol conductora, només pel fet que se li havia creuat en el camí: "Dona havies de ser!". I jo que, disculpau la presumptuositat, consider que puc menar un cotxe millor que la majoria d'homes que tenc al meu voltant, però que sobretot tenc els mateixos drets i possibilitats d'errar al volant que la resta de conductors, sempre vaig contemplar aquesta reacció com la imatge, en viu i en directe, de molts dels masclismes que es reproduïen i es reprodueixen encara a les cases, a la feina i en qualsevol àmbit social. No em demaneu per què, però tenc aquesta imatge del "dona havies de ser" clavada a la memòria i associada a molts dels mals heretats. A que sona caduc?

Tot esperant que la vaga feminista de dijous tengui un seguiment massiu per part de les dones però també dels homes, mentre sent els clams que se succeeixen no només en la preparació d'una jornada puntual, sinó en els moviments que hi ha arreu per canviar el dia a dia i el decurs de la història, tot i que la realitat actual sigui encara discriminatòria, abusiva i vexatòria cap a les dones, hi ha motius per a l'optimisme, o així ho vull veure.

Només el fet que tantes imatges, tants clixés, es percebin avui com a caducs i vergonyosos és un bon símptoma. I que els percebin així no només les dones, sinó també molts homes, cada vegada més i més, que s'empegueeixen d'haver fet coses d'aquesta mena, o que ho hagin fet els seus pares o els padrins, és un signe que som en un nou camí, potser només a l'inici, innegablement que avui ple d'entrebancs i de brutalitat, però en el camí.

El canvi l'hem de fer entre totes i tots, però no podem obviar, ara ja deixant de banda l'expressió pejorativa, que dones havien de ser les que obrissin les portes, les finestres i, sobretot, les reixes per fer veure al món que així ens feim mal. I és que una de les aportacions que més hem d'agrair als feminismes és que estan fent veure que el canvi mental i de comportament farà una humanitat millor, per a tots els gèneres.

stats