L’EDITORIAL

Saber on es destinen els nostres estalvis. Volem invertir en armes?

Les entitats financeres haurien de tenir un deure de transparència amb els seus clients, els reals i els potencials. La ciutadania no només necessita sentir-se segura a l’hora de dipositar els seus estalvis o de realitzar operacions de les quals depèn una part determinant del seu benestar, sinó que també cal que estigui informada de tot el que el banc fa amb els seus diners. Si més no, ho hauria de saber per poder triar amb qui vol negociar i, sobretot, en quins negocis vol participar i en quins no.

La campanya bancaarmada.org ens ha servit per saber que els bancs líders de les Illes Balears, els deu amb més presència al nostre territori, aporten més de 10.000 milions d’euros a la indústria armamentista. A l’ARA Balears creim necessari donar-ho a conèixer i per això trobareu a la secció d’Economia d’avui una àmplia i detallada informació sobre quines són les entitats financeres amb presència a les nostres illes que donen suport a empreses que dissenyen, mantenen o modernitzen armament, també i especialment armament nuclear. Informam, així mateix, de quines quantitats hi dediquen cadascuna de les entitats bancàries, això en una comunitat, la de les Illes Balears, que és una de les tres úniques de l’Estat que no té cap empresa de fabricació d’armes.

És aquesta que oferim la informació que no dona cap entitat bancària als seus clients, d’aquí que bancaarmada.org denuncïi l’opacitat de la banca en aquest sentit, alhora que fa saber les grans dificultats que han tingut els promotors de la campanya per reunir les dades d’inversions en armament de cadascun dels bancs.

La transparència hauria de ser una exigència ineludible de les entitats financeres. De la mateixa manera que el client ha de tenir tota la informació dels seus drets i deures en qualsevol relació que estableixi amb el seu banc, també hauria de saber de quins negocis faran part els seus doblers i on van les comissions que paga per les prestacions bancàries. Potser molts ciutadans es farien enrere si a la porta del seu banc hi hagués un cartell que informàs de la inversió en armes que s’hi fa, i es dirigirien a entitats financeres que, com és el cas de Colonya Caixa de Pollença, és distingida com una de les dues úniques amb presència a les Balears que no destinen un sol euro a la indústria armamentista.

EDICIÓ PAPER 19/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF