Opinió 24/06/2013

De decret en decret i tot per resoldre

Fina Santiago
2 min

El Decret llei 3/2013, de creació de la Xarxa hospitalària pública de les Illes Balears i el procediment de vinculació de centres privats d'atenció especialitzada, estableix la figura del conveni singular per poder arribar a acords amb hospitals privats d'una manera més estable que l'actual a través de concerts. El nom pot dur a confusió i preocupació, ja que sembla que és amb tota la xarxa privada que es vol fer convenis. El dubte queda aclarit amb la lectura de l'articulat, ja que sols es podrà subscriure amb entitats "sense ànim de lucre". Aquesta consideració singular, i merescuda, a la xarxa pública sanitària sense ànim de lucre, és l'únic bo del decret llei. En la forma, decret llei, no hi podem estar d'acord.

Els problemes de mantenir els concerts amb les entitats sense ànim de lucre no sols afecta la sanitat, també tenen aquesta dificultat les entitats que treballen amb persones amb discapacitat, persones amb diagnòstic de salut mental, menors en risc i altres. No seria millor elaborar una llei que resolgués els problemes de tots aquests sectors? És especialment greu que no s'hagi optat per resoldre el problema de tots els sectors, quan els dos primers anys de govern tres consellers seguits han tingut la responsabilitat de sanitat i serveis socials.

El Govern que ha acomiadat 1.200 sanitaris, que no supleix baixes laborals i que manté llits hospitalaris públics tancats proposa un decret llei que suposarà destinar pressupost públic a una xarxa privada sense ànim de lucre. Sembla que l'Executiu cerca solucions a la sanitat pública fora del sistema públic.

Finalment, sota aquest títol també es modifiquen articles de lleis i decrets d'ordenació farmacèutica, res a dir en aquest cas, perquè són adaptacions a sentències, però que té a veure aquest tema amb el títol del decret?

stats