30/10/2016

El crèdit no flueix, una mala notícia per a l’economia

2 min

Les famílies i les empreses de l’estat espanyol prefereixen cancel·lar deutes que adquirir nous crèdits. Així, per sisè any consecutiu, el crèdit viu privat s’està reduint. Segons dades del Banc d’Espanya i de l’oficina d’estadística de la Unió Europea, l’Eurostat, el deute que tenen empreses i ciutadans amb la banca era a l’agost un 3% inferior al deute que hi havia al gener. La caiguda encara és més evident si es miren els registres de l’any 2010, en plena crisi, quan els particulars i les empreses espanyoles mantenien un deute amb els bancs d’1,842 bilions, un terç més que l’actual.

Tot i que els nous préstecs estan creixent, ho fan a un ritme inferior al del despalanquejament, és a dir, el nou crèdit és inferior als deutes que el sector privat segueix cancel·lant. Dos factors expliquen per què els ciutadans i les empreses prefereixen retornar deutes que no adquirir-ne de nous. D’una banda, el conservadorisme derivat de la crisi econòmica i, de l’altra, la política del Banc Central Europeu (BCE).

L’acarnissament de la crisi a Espanya, amb el tancament de moltes empreses i els milers de desnonaments, pot explicar per què el sector privat prefereix retornar deute a fer noves inversions, malgrat l’efecte nociu que això té per a l’economia.

D’altra banda, també hi influeix el benefici que obté la banca a l’hora de donar crèdit. El mes de març del 2015 el BCE va començar una política intensa de compra de deute, que juntament amb els tipus d’interès a zero a la zona euro pretenia abaratir el finançament. I això ha tingut un efecte directe sobre els marges de la banca. De fet, el mateix Francisco González, president del BBVA, va admetre fa uns mesos que la política laxa del BCE està “matant” la banca. El negoci era més rendible fa quatre anys que ara. De mitjana, els tipus que es pagaven el 2012 eren del 5,5%, mentre que ara estan al voltant del 2,5%.

La tendència a Espanya xoca amb la dels veïns europeus. El deute privat ha pujat des del 2006 en països sòlids com Alemanya, que el 2015 va tancar amb un augment del 3%. Amb l’increment del crèdit, remunten el PIB i la inflació i la recuperació és molt més consistent.

El BCE ha de vetllar perquè el crèdit flueixi més, cosa que és imprescindible per consolidar una recuperació econòmica que podria desaccelerar-se.

stats