Joan Cifre
17/12/2021

Creació de la Taula de Formació, Ocupació i Empresa de la comarca del Pla de Mallorca

2 min

La Mancomunitat del Pla de Mallorca és una institució compromesa a donar els serveis més bàsics a la ciutadania amb uns estàndards de qualitat. Des de l’any 1982, quan ja va assumir les competències de recollida de residus, la Mancomunitat ha anat ampliant les seves competències en serveis bàsics essencials de manera exponencial. Aquests són serveis que han de dur a terme els municipis de manera directa i obligatòria per encomanda de la Llei de Bases de Règim Local.

Una de les darreres competències que ha assumit la Mancomunitat del Pla és la de promoció econòmica a través dels seus dos agents de desenvolupament local i, dins d’aquesta competència, s’ha creat el primer Pla Estratègic d’Ocupació Local del Pla de Mallorca. Aquest pla serà l’eina bàsica per configurar les estratègies d’ocupació i, dins d’aquestes estratègies, sens dubte que la formació ha de ser l’eina bàsica per millorar l’ocupació i l’emprenedoria dels futurs petits empresaris de la comarca.

Els quatre eixos bàsics que desenvolupa el primer Pla Estratègic d’Ocupació Local del Pla de Mallorca són el de foment de l’ocupació, el suport al teixit empresarial i a l’emprenedoria, l’impuls del turisme sostenible i l’adequació de l’oferta formativa. L’eix de l’adequació de l’oferta formativa es basa en un principi fonamental: hi ha d’haver formació, però aquesta formació ha de ser l’adequada per potenciar l’emprenedoria i fomentar l’ocupació.

Per tal de poder adequar l’oferta formativa a les necessitats reals del mercat del Pla de Mallorca, el Pla Estratègic d’Ocupació Local del Pla de Mallorca va establir quines eren les necessitats després d’un intens estudi del mercat de treball de la comarca. I les conclusions varen ser fonamentals per establir les línies a desenvolupar, ja que l’estudi demostra que la taxa d’atur dels joves de 16 a 24 anys a la comarca del Pla se situa en un 17,3% enfront de la franja dels 25 a 34 anys, que és de 10%. Per tant, els joves de fins a 24 anys tenen moltes dificultats per trobar feina al territori del Pla i, a més a més, es veu agreujat l’atur femení amb un 11,4% enfront del 8,3%.

Una altra dada interessant de l’estudi del Pla Estratègic d’Ocupació Local del Pla de Mallorca és que l’any 2020 els que més problemes tenen per trobar feina són els que només tenen Educació Primària o el primer cicle d’Educació Secundària amb 614 i 763 desocupats, respectivament. De l’estudi també es pot observar que els que disposen de Formació Professional bàsica o superior tenen un índex de desocupats molt baix: 2 o 60 aturats. Per tant, la conclusió és molt clara: al Pla de Mallorca s’ha de potenciar la Formació Professional, o els certificats equivalents del SOIB, per tal de reduir la taxa d’atur dels joves d’entre 16 i 24 anys.

Joan Cifre és llicenciat en Dret

stats