OPINIÓ
Opinió 05/11/2020

Cosmètica fiscal

i
Sebastià Portell
2 min

EscriptorNo conec cap ciutadà de Mallorca, Menorca, Eivissa o Formentera que estigui satisfet amb l’actual règim fiscal de les Illes Balears. Reconec que les coneixences personals no són, en cap cas, indicador d’una tendència estadísticament extrapolable, però alguns fets apunten que el tret tampoc aniria gaire errat. No és cap secret per a ningú: els votants de MÉS per Mallorca són partidaris de la sobirania fiscal i també de la nacional i la cultural. Els votants del PSIB-PSOE, d’altra banda, se segueixen empassolant les promeses d’un nou finançament eleccions rere eleccions (promeses que, com tots sabem, són paper banyat quan un mateix partit governa alhora a Madrid i al Consolat de Mar). Proposta per les Illes, al seu torn, té la reivindicació d’aquest finançament gairebé com a proposta central. Quan no governa a Madrid, curiosament, el PP torna a jugar la carta del finançament. Fins i tot alguns votants de Ciutadans i Vox reconeixen –tenen claríssim, de fet– que les Illes necessiten un millor tracte econòmic per part de l’Estat.

Una mínima investigació sobre el tema ja fa escarrufar: el Règim Especial de les Illes Balears, el famós REB, va ser proposat el novembre del 1995 i aprovat pel Congrés dels Diputats l’abril del 1998. Les seves aplicacions, vint-i-dos anys després, s’assemblen una mica a l’Amor de les Tres Taronges de què parlaven les 'rondaies' recollides per Mossèn Alcover: tothom en parla, tothom les cerca, però ningú, a hores d’ara, les ha vist.

Mentrestant, els números canten, i és en to menor: el tercer trimestre del 2020 les Illes han registrat la major caiguda del PIB en tot l’estat espanyol: un 21%, segons l’Autoritat Independent de Responsabilitat (Airef). Els jubilats de les Illes cobren 73,5 € menys de pensió que la mitjana estatal. Les Illes són la comunitat autònoma amb menys metges. Les Illes tenen el volum més baix (16,1%) de funcionaris respecte del total de treballadors. La mitjana de 258 € per càpita que preveuen els nous pressupostos estatals es traduirà en 175 miserables euros per als residents de les Illes: un 32% menys que la resta. L’Assemblea Sobiranista de Mallorca se n’ha fet ressò més d’una vegada, però les dades no són seves, sinó que provenen de les mateixes balances fiscals del Ministeri d’Hisenda: 4.200 milions d’euros (un 14,2% del PIB) parteixen cada any de les Illes cap a Madrid per no tornar-hi mai.

Dimarts passat, en seu parlamentària, la presidenta Armengol treia pit parlant de “la major inversió de tota la història”, que és la que preveuen els propers pressupostos de l’Estat. També admetia, acte seguit i amb la boca més menuda, que és “insuficient”. Els grups de l’oposició li retreien que, dins l’anunci d’aquesta inversió, s’hi havien inclòs fons europeus i els doblers que aniran a parar als ERTO, que naturalment haurien de ser comptabilitzats a banda. Ni la cosmètica millora uns pressupostos que, més que tenir cara i ulls, haurien de fer caure la cara de vergonya a qui els pretén defensar.

Partim?

stats