27/08/2022

Una comèdia negra de màxima sororitat

2 min
Un fotograma de ‘Bad sisters’

Bad sisters (Hermanas hasta la muerte ) és la nova comèdia negra d’Apple TV+. Les protagonistes són cinc germanes profundament unides. Una d’elles, la Grace (Anne-Marie Duff), està casada amb un home dèspota i cruel que la maltracta, sobretot psicològicament. Però ella ha desenvolupat una relació de submissió i dependència que fa que no sigui conscient dels abusos de què ella i la seva filla són víctimes. Les seves germanes, tipes de la maldat del seu cunyat, es confabularan per assassinar-lo.

El plantejament narratiu de la sèrie, a partir de múltiples flash-backs, és el que construirà un suspens perfecte: la sèrie arrenca en el funeral d’en John Paul, el marit de la Grace. Però no sabrem en quines circumstàncies ha mort ni si són elles les que han aconseguit carregar-se’l, tenint en compte que no són professionals del crim. Al llarg de la trama hi ha múltiples detalls que serveixen d’esquer, que encurioseixen l’espectador per entendre com s’han produït. Tot i l’excentricitat de l’argument, la sèrie traça molt bé i de manera gradual la necessitat d’assassinar el cunyat.

Bad sisters, que és una adaptació de la sèrie belga Clan, combina meravellosament l’amor i la mort, el drama i la comèdia, l’horror i l’humor. I funciona molt bé com a sèrie coral: cadascuna de les germanes té els seus conflictes individuals, que sovint compliquen més la trama conjunta. Hi ha històries d’amor, de desamor, dificultats professionals, problemes amb els fills... I també instants d’absoluta sororitat. Germanes que es complementen, que conviuen felices en un racó idíl·lic d’Irlanda amb cases i paisatges extraordinaris. És una mena de Big little lies a la irlandesa, sense tanta sofisticació però amb més sentit de l’humor. El guió manté un equilibri perfecte abordant una qüestió tan delicada com els maltractaments. Però part d’aquesta eficàcia narrativa ve donada per la magnífica interpretació que fa l’actor Claes Bang del sociòpata d’en John Paul. Amb una bona base de guió es construeix un perfil molt ajustat de com autèntics malparits aconsegueixen conviure entre bones persones. L’espectador comparteix amb les germanes protagonistes l’impuls d’assassinar-lo. La maldat del personatge se centra sobretot en la crueltat a l’hora de relacionar-se amb la gent del seu voltant: manca d’empatia, agressions verbals i necessitat permanent de boicotejar amb maledicència el benestar dels altres. Amb la dona i la filla exerceix un abús psicològic constant, provocant un terror silenciós per mantenir tothom sota el seu control. Però, a la vegada, el personatge es delata com un inútil covard, amb un sadisme infantil propi de qui no té recursos psicològics. Un inepte integral que només ha desenvolupat unes habilitats socials mínimes per sobreviure en l’entorn laboral.

Bad sisters, creada, escrita i protagonitzada per Sharon Horgan (Catastrophe ), és una sèrie plena de tendresa, sensibilitat i complicitat entre dones que aconsegueix seduir-te des del somriure i no des del melodrama.

stats