OPINIÓ

El coix, els idiotes i les mentides nazis

No sembla apropiat reduir un mutilat de guerra a la simple condició de coix. Si la coixera li ha sobrevingut durant la lluita per defensar els seus ideals, és alguna cosa més que un coix. (Blai Bonet va assenyalar la diferència entre ser un “Caballero mutilado” o un vulgar “cojo”, depenent de quin bàndol havies pres a la guerra civil.)

El referèndum català ha estat presentat arreu del món com a il·legal, és a dir, coix; però s’ha obscurit, en l’emissió del missatge, que era un mutilat de guerra. Aquesta reducció ha estat la construcció més eficaç de l’estat espanyol, tant que l’ha assumida també una bona part del que encara té la barra de dir-se esquerra, com és ara el PSOE.

Els que, tot apel·lant al diàleg, es donen per ben posicionats respecte dels fets, també parlen d’un coix, simplement. La impossibilitat del diàleg té una història d’anys. Continua sent impossible mentre governi el PP o qualsevol altra facció disposada a emprar la violència com a procediment normal per obtenir els seus objectius. Hi ha una resistència persistent a no reconèixer el diàleg com el que és, un mutilat de guerra.

A la gran majoria de desautoritzacions del referèndum català, hi és present, en un o altre grau i amb diferent visibilitat, una premissa que parla més dels que l’assumeixen que no dels enjudiciats: els catalans són idiotes en la seva majoria. La gent és la protagonista dels fets i, no obstant això, des de la dreta més espanyolista i des de l’encara dita esquerra (el PSOE) es culpa els dirigents catalans d’enganyar-la. I això que els mateixos acusadors no tenen inconvenient a acusar de limitats aquests dirigents. Si són tan limitats, la població ha de lluir un grau d’idiotesa inaudita per ser menada on no volia anar.

Una mentida repetida mil vegades es converteix en una veritat, segons la filosofia moral de Joseph Göbbels. El govern del PP, amb Ciudadanos i el PSOE a estones, tots plegats, volen convertir en veritat allò que els fets, inclosos els de diumenge 1 d’octubre, presenten com a mentides clamoroses. L’axioma nazi tanca el cercle: Hernando, a Radio Nacional de España, ha dit que la “vaga general” d’ahir és una vaga nazi: vet aquí la típica mentida nazi que es llança amb l’esperança que esdevingui una veritat –per al PP ja ho és.

EDICIÓ PAPER 16/02/2019

Consultar aquesta edició en PDF