01/06/2013

Carta a Neymar

2 min
El codi Neymar

Deus tenir molta gent a prop teu que aquests dies t'explica com som els catalans i què has de fer per agradar-nos. Si em permets, m'agradaria afegir-me a aquest grup i enviar-te, abans de la teva arribada dilluns a Barcelona, un codi de conducta de compliment obligat.

Aprèn una paraula -austeritat- i aplica-la a tot el que facis. Entenc que fins avui no t'hagis tallat la cresta perquè no sabies si aniries al Madrid. Però ara que tot ha quedat clar, res de pentinats estranys ni gorres de beisbol girades de costat. No t'engreixis ni un gram, no juguis a vòlei platja, no toquis els bongos i, si vols ballar, espera a fer-ho al banderí de córner després d'haver marcat un gol. I en el cas que tinguis moltes ganes de música, assisteix a un concert dels Manel i veuràs com apreciem el gest.

Saps què passa? Que t'hem anat a fitxar al Brasil però volem que semblis de la Vall d'en Bas. No hi deu haver dos tarannàs al món més diferents que el català i el brasiler, com bé sap l'alcalde de Barcelona que es va enfilar a dalt d'un autobús a ballar samba, i encara està pagant aquella relliscada. Qualsevol estridència podrà ser utilitzada en contra teva. Estem orgullosos de la Sagrada Família perquè a la gent de fora veiem que els agrada, però si fos per a nosaltres la trobaríem massa estrambòtica. Aquí no es porten les extravagàncies.

No et refiïs gaire de la il·lusió que veuràs dilluns entre els milers d'aficionats que aniran al camp a rebre't. Cadascun d'ells ha nascut equipat amb un alt sentit crític i unes dosis importants d'escepticisme. Els mateixos que un dia et diran que ets el nou Pelé, l'endemà t'acusaran de ser el Justin Bieber del futbol. Has fet 21 anys, vas ser pare als 19, ara tens una nòvia de 17 i un grup de fans que són les Neymarcetes . El record de l'última etapa de Ronaldinho encara és viu. Els socis -de tendència natural optimista- temen que arribis a Barcelona i t'esgarriïs.

Com que ja et suposo advertit d'estalviar-te elogis a Cruyff, Guardiola o Martí i Pol, apunta't les tres últimes coses: truca a Bruce Springsteen per saber quines frases diràs en català; accepta protagonitzar l'anunci d'Estrella però recorda no beure-te'n cap a la rua, i no t'espantis si, mentre estàs jugant, veus que la gent marxa del camp deu minuts abans. Alguns aficionats valorem més arribar d'hora a casa que segons quines victòries.

P.D. Se m'acaba la carta i no he tingut temps d'escriure't el codi que hauries d'observar per mantenir una bona relació amb Leo Messi. Però per abordar aquest tema, potser serà millor que quedem cara a cara. Crec que necessitarem un cert temps. Bon viatge i fins dilluns!

stats