TRIBUNA OBERTA
Opinió 07/08/2020

Els centres educatius, abocats a ser un focus de contagi

Eva P. I Cati G.
3 min

Representants del consell escolar de l'IES La RiberaEl Claustre de professorat, amb el suport del consell escolarde l’IES La Ribera, vol expressar una sèrie d’inquietuds relacionades amb la imminent entrada al curs 2020-2021 i que s’han fet arribar per escrit al senyor conseller.

Com a professionals d’educació, ens veim en l’obligació de donar a conèixer a la societat en quines condicions la Conselleria d’Educació pretén iniciar el proper curs escolar, alhora que volem protestar pel fet que els centres hagin hagut d’elaborar i fer-se responsables d’un pla de contingència sense saber quines són les implicacions legals que se’n puguin derivar i sense venir acompanyat de cap dotació extra per fer front als canvis que s’han de produir davant una pandèmia.

Per iniciar el curs escolar amb unes mínimes garanties sanitàries es necessiten adaptacions importants en les instal·lacions, personal de neteja i professorat, i partim que la Conselleria ens ha comunicat que no hi haurà cap variació de recursos respecte d’un curs normal. Però el més greu és que la Conselleria d’Educació està abocant els centres educatius a ser un focus descontrolat de contagi.

El senyor conseller ha incidit, molt a destacar, que havien augmentat els docents, però aquests van destinats a cobrir grups que superin la ràtio legalment establerta i no a professorat extra per poder fer front a desdoblaments de grups per donar resposta a les mesures preventives de seguretat que marquen les autoritats sanitàries davant una situació sanitària tan greu.

La Conselleria d’Educacióparla de crear entorns escolars saludables i al més segurs possible, tant físicament com emocionalment; amb les ràtios i els espais disponibles al nostre centre és impossible crear un entorn escolar saludable ni físicament ni emocionalment. Des de les institucions sanitàries informen que la millor prevenció per evitar la propagació del virus és mantenir una neteja acurada. És per això que és incomprensible que la Conselleria denegui la petició d’una major dotació de personal de neteja per poder desinfectar els diferents espais de manera regular i intensiva i complir així amb els requeriments sanitaris i evitar una propagació del virus.

Els greus problemes d’espai han obligat a suprimir laboratoris i biblioteca, cosa que ha fet perdre espais amb una clara finalitat pedagògica. Les matèries de Música, Educació Física i Plàstica, que durant el confinament han estat tan essencials per mantenir una activitat, tant física com mental, i ajudar a no caure en l’abandonament d’un mateix, ara es tornen a relegar a la mínima expressió. Per altra banda, la Conselleria, tot i dir que aposta per un pla de digitalització, no té prevista cap dotació per millorar la part tecnològica, totalment obsoleta. La formació de l’alumnat passa a dependre de l’equip informàtic personal del professorat.

Ens preocupa de manera especial el fet que se’ns obligui a assumir unes funcions de tipus sanitari que requereixen una formació especialitzada que no tenim. S’ha de destinar una sala d’aïllament a retirar-hi els alumnes que presentin símptomes, juntament amb el seu professorat, fins que siguin recollits. Ens trobarem, doncs, amb grups sense fer classe a l’espera que retorni el docent. Però, i quan torni? No hi haurà un risc elevat de contagi?

Volem també deixar palès que el professorat se sent desprotegit per part de la Conselleria en la seva tasca diària. És molt important poder aconseguir l’equilibri entre assegurar unes condicions sanitàries que ens protegeixin dels possibles contagis i poder donar una resposta educativa a l’alumnat i a les famílies. En aquests moments, creim fermament que cap de les dues respostes és possible; amb la saturació que pateix el nostre centre, assegurar una protecció sanitària és difícil, i molt més complicat és poder educar en condicions. La mala gestió de la Conselleria que estam apuntant està relacionada amb la qualitat de l’ensenyament dels nostres joves i, sobretot, amb la seva salut i la de les seves famílies. La Conselleria d’Educació té el deure de garantir un sistema educatiu que es desenvolupi amb les màximes garanties de seguretat sanitària i qualitat educativa i en aquests moments això no es compleix.

El curs començarà el setembre, i esperam que hi hagi un canvi de rumb i la Conselleria d’Educació sàpiga estar a l’altura de les circumstàncies, ja que ara no hi està. Estam segurs que tant famílies com professorat no abaixarem la guàrdia i continuarem reclamant un inici de curs en condicions.

stats